Българският Великден в Истанбул - без ходене на църква, но с вяра в сърцата

18 Апр 2020 19:08

"Великден е най-светлият християнски празник, който ние българите в Истанбул винаги сме празнували с вълнение в Желязната църква "Св. Стефан" и "Св. Йоан Рилски" в Екзархията, като израз на опазване на християнските традиции, които предаваме от поколение на поколение. Но тази година заради карантината поради коронавируса си останахме вкъщи, празнуваме в домашна обстановка, семейно, без ходене на черква, но това не е пречка за празника", разказва пред БТА Киряко Лязе, потомък на една от известните фамилии от общността на православните българи в Истанбул.

Отбелязахме Страстната седмица, която предшества Великден, с традиционните ритуали. На Велики четвъртък със съпругата ми Юлия боядисвахме яйцата, раздадохме на децата и внуците. На Велика събота приготвяме трапезата, на която ще има обреден хляб, козунаци и яйца, с които ще се чукнем. Службата за Първото Възкресение в събота вечерта и за Второто Възкресение в неделя ще проследим онлайн или по телевизията. И точно в 12 часа със запалени свещи в къщи ще се поздравим с "Христос Возкресе - Во истина Возкресе".

Това разказа специално пред БТА Киряко Лязе. Със съпругата му Юлия те са потомци на една от известните фамилии от общността на православните българи в града край Босфора. Той самият е дългогодишен диригент на църковния хор, който съпровожда религиозните служби в българската Екзархия и Желязната църква.

"С децата и внуците си говорим по телефона, даже много по-често отпреди, или чрез интернет. Най-важното е спазването на изолацията и хигиенните мерки в къщи и да си останем в къщи, докато отмине опасността. Мисля, че този Великден, който е необичаен, ще ни напомня в бъдеще, когато отмине епидемията, че и вкъщи, с любимите си хора, можем да празнуваме традициите, завещани ни от дедите, защото човек носи вярата в сърцето си, където и да е, когато и да е", каза още Киряко Лязе.

Мира Русева от София е една от многото българки, които съдбата е довела в Истанбул. Тук създава семейство, майка е на две дъщери, които посещават българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Истанбул, а тя самата е преподаваелка по английски език и шахмат.

"Въпреки че сме далеч от родината, ние носим българския дух и нашите изконни ритуали, като Коледа, Великден. Тази година заради забраната за излизане навън през уикенда няма да можем като в предишни години да отидем на черква, затова пренесохме Великден вкъщи. С децата боядисахме яйцата, раздадохме на близки и приятели. Приготвихме и козунаците".

"Припомнихме си какво означава всеки един от великденските обичаи и защо е важно да ги спазваме. Приготвих и свещички, които ще запалим в полунощ, в часа на Христовото Възкресение, а звука на камбаните ще го чуем онлайн. Ще се поздравим виртуално с родителите ни, които са в България, с приятели и близки с "Христос Возкресе - Воистина возкресе". И ще си пожелаем най-важното, от което имаме нужда сега - Да бъдем здрави, за да останат живи в сърцата ни обичта към вярата и към традициите, които ни правят българи, където и да сме по света. Честит Великден!", каза Мира Русева.

 

Галина Георгиева от Разград живее в Анкара, където по думите й също има доста сънародници. Тя сподели, че е побързала да раздаде традиционните вкусотии, както е по традиция, на близки и приятели за Великден още в петък, преди да влезе в сила забраната за излизане навън през този уикенд.

В рамките на общонационалната стратегия за борба срещу коронавируса в Турция още в началото на месец април бяха затворени всички религиозни храмове в Истанбул - християнските църкви, катедралите, синагогите, джамиите и домовете на алевитите. За религиозните ритуали бе въведено ограничението да се провеждат без присъствие на хора.

Желязната църква "Свети Стефан" на брега на Босфора бе дезинфекцирана основно и е затворена за посещения.

Българската екзархия в квартала Шишли също бе дезинфекцирана от екипи на общината.

В църквата "Св. Йоан Рилски" в българската екзархия в Истанбул в квартала Шишли в петък бе отслужена служба от отец Ангел Велков, но без присъствието на хора.

Службата за Първото Възкресение ще бъде отслужена в събота вечерта, също без присъствие на хора, понеже в Истанбул има забрана за излизане през уикенда. Същото важи и за службата за Второто Възкресение на Исус Христос.

В понеделник, след приключване на карантината през уикенда, хората от българската общност, които не подлежат на карантина /на възрастните над 65 г.и младите под 20 г. е забранено да излизат навън и през седмицата/ ще могат да отидат в Екзархията, да запалят свещ и да се помолят, но спазвайки изискванията за социалната изолация.

Main Menu