Мерките срещу COVID-19 изчистиха въздуха в Истанбул

29 Апр 2020 19:17

 

С около 30 на сто е станал по-чист въздухът на Истанбул в периода на ограничителните мерки заради коронавируса през месец в сравнение с преди.

Това показват данни от измервателните станции, публикувани онлайн от специализирана лаборатория.

Според експертите за това са допринесли социалната изолация, ограничаването на транспорта, призивите за оставане на гражданите в къщи, ограничителните мерки за движение в парковете и градините, поддържането чистотата на зелените площи, затварянето на хиляди заведения и работни места и т.н, отбелязва БТА.

Лабораторията за измерване на въздуха към Министерството на екологията и градската среда е една от малкото институции, които не са прекратили работата си в условията на пандемията.

Бахар Тунджел, експерт в лабораторията коментира, че преди пандемията Ковид-19 замърсяването ес прахови частици било в рамките на 45-55 микрограма/куб.м. Към днешна дата то е спаднало с над 30 процента.

"Качеството на въздуха в Истанбул се следи от 36 постоянни измервателни станции и две мобилни станции. Съоръженията са автоматични и работят по европейски стандарти. Сведенията постъпват в центъра, където се обработват и се публикуват на онлайн страницата на екологичното министерство, където непрекъснато се актуализират. Практически гражданите имат възможност да знаят какъв въздух дишат, къде замърсяванията са най-големи .Научните институции също ползват тези данни",к оментира друг специалист.

По думите му в резултат на намаляването на броя на личните автомобили в трафика през първите три месеца на тази година чистотата на въздуха на Истанбул е била с 13 на сто по-голяма в сравнение със същия период на миналата година. /БТА

Main Menu