Македония не дава Гоце Делчев - България си имала Левски и Ботев

01 Май 2020 14:55

Гоце Делчев е загинал за Македония и не може да бъде отделен от македонския народ. Това заяви съпредседателят на Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователните въпроси Драги Георгиев интервю за македонската телевизия ТВ 24, съобшава БНР.

Той посочи, че преговорите в комисията са в застой заради споровете около личността и делото на Гоце Делчев.

Невъзможно е да бъде постигнато решение, когато членове излагат аргументи, че Делчев е българин или македонец, категоричен бе Георгиев.

По негови думи именно Гоце Делчев е най-големият национален герой на македонския народ и е невъзможно да бъде отделен от него.

"България има Васил Левски, Христо Ботев. Гоце Делчев няма това място в България, което има в Македония. Съвсем заслужено той е най-големият исторически мит и национален герой на македонския народ", заяви Георгиев.

 

Припомняме, съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Main Menu