Македонски медии: Ако ние сме българи, вие сте гърци

16 Май 2020 11:57

”Ако ние сме българи, вие сте гърци”, ”След отричането от България - Русия честити Денят на македонския език”. Това са само някои новинарски заглавия, които се изсипват по адрес на България в Скопие през последните няколко месеца, пише "Фрогнюз".

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че ако цената да влязат в ЕС е да кажат, че не са македонци, не им трябва да влизат в съюза.

Българската позиция е, че двете държави трябва да разрешат историческите спорове на база автентични документи, както е записано в Договора за добросъседство от 2017-а.


,,Никой не отрича съвременните реалности за историята и езика. Но те са базирани на българските говори, що се отнася до езика, и на българската история до 1944 г.'', коментира за БНТ евродепутът от ЕНП Андрей Ковачев.

Опитите за признаване на компромисна формула от страна на Скопие са посрещани на нож. Първият външен министър на югозападната ни съседка проф. Денко Малески, според когото е време Северна Македония да признае, че българи и македонци са били един народ, беше почти публично линчуван.

Същевременно над 76% от гражданите в Северна Македония подкрепят пътя ѝ към ЕС, който обаче минава през съгласието и на България.

Другата седмица се очаква да стане ясно кога ще се проведат изборите в Северна Македония. Но българските власти напомниха на колегите си в Скопие, че изборите минават, но съседите остават.

LGarden

Main Menu