Печат на тази страница

Сърбия: На ръба сме на братоубийствена война с Черна гора

16 Май 2020 19:35

Сърбите и черногорците са на ръба на "братоубийствена война". Това предупреди министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, цитиран от Danas.

По думите му възникналата през последните няколко дни ситуация е безпрецедентна, предаде News.bg "Представете си, че сега ние задържим мюфтии и епископи", подчерта Дачич. Той поясни, че досега нито една държава не е арестувала епископ на Сръбската православна църква.

По-рано днес военният министър на Сърбия Александър Вулин предупреди, че Черна гора се превръща в източник на нестабилност в региона заради ареста на духовници от Сръбската православна църква. Свещенослужители от Сръбската православна църква са арестувани за 72 часа заради неспазване на ограничителните мерки срещу разпространение на коронавируса COVID-19 след проведено събрание на вярващите във вторник на празника на Св. Василий Острожски в град Никшич. Представители на духовенството са заявили, че не нарушават установените мерки.

 

Заради ареста на сръбски свещеници в няколко града на Черна гора имаше масови протести. В стълкновение между протестиращите и полицията пострадаха 26 сътрудници на вътрешното ведомство, няколко граждани, в това число и непълнолетни. Бяха задържани над 60 души. Черногорската прокуратура освободи епископа на Будимлянско-Никшичск Йоаникий и свещениците в събота през нощта

Main Menu