От 1 юни пътуваме на Балканите без карантина

19 Май 2020 18:51

От 1 юни се разрешава пътуването между България, Гърция и Сърбия без карантина. Очакваме румънският парламент да вземе решение в унисон с това.

Новината съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет след видеоконферентната Четиристранната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия по инициатива на българския премиер.

Ще се изготви максимално семпла декларация, която ще се попълва от пътуващите. Тя ще съдържа декларативно съгласие за информираност и телефон.

Разхлабваме мерките с изключително внимание и премерен риск, посочи Борисов и каза, че всичките му колеги са поздравили България за справянето с епидемията. Четирите държави мислим и действаме по един и същи начин.

Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса.

Борисов се е уговорил с Александър Вучич да му покаже изграждането на "Балкански поток" и АМ "Европа" на 1 юни, а с Мицотакис - интерконектора с Гърция и АМ "Струма". "Румънският парламент, тъй като знаете, че румънското правителство е в оставка, в малцинство, истински се надяваме с надежда и от тримата нас - от мен, Вучич и Мицоткаис, се надяваме да вземат решение, което е в унисон с решенията, които взехме трите държави, така че да махнем 14-дневната карантина и с Румъния, която спъва доста от работата в момента", отбеляза премиерът.

Разговори да отпадне карантина при пътувания се водят и с Австрия и Германия.

Транспортният министър Росен Желязков уточни, че декларациите имат по-скоро информативен характер и декларират най-вече, че пътуващите са запознати с риска, който съществува.

Желязков информира, че от 25 май отпада и изискването за карантина на международните превозвачи - на товарни камиони и на автобусните превози.

Мисли се и за отварянето на ресторантите от 1 юни./news.bg

 

Main Menu