Гърция отваря заведенията, свободен достъп до всички острови

25 Май 2020 08:41

В Гърция днес отварят кафенета и ресторанти. Свободен е и достъпът до всички острови. Фериботите пътуват при стриктни мерки.

Под строг контрол на здравните служби масите в заведенията са поставени на необходимото разстояние за стриктно спазване на социална дистанция. Обслужването на клиенти е само на външни маси. Сервитьорите са с предпазни маски и ръкавици.

Работодателите, които запазят работните места, ще получат данъчни облекчения, заяви министърът на развитието Георгиадис.

Потеглиха и първите фериботи към островите. Пътниците са половината от капацитета на корабите, а билетите за тази седмица са продадени предварително, съобщават фериботните агенции. От началото на туристическия сезон, който започва на 15-ти юни, ще се увеличи броят на фериботите по натоварените направления. За всички пътници е задължително носенето на маска.

Междувременно днес изтича срокът, в който концесионерите и наемателите на морските плажове у нас трябва да уведомят министъра на туризма за цените на плажните принадлежности за предстоящия летен сезон.

Според текстове от Закона за здравето, приети от Парламента, от 1 юни 2020 г. концесионерът и наемателят на морски плаж трябва да предоставят на посетителите плажните принадлежности на цени, намалени с не по-малко от 50 на сто от цените за сезон 2019 г. или от максималните по съответния договор.

Предвидена е имуществeнa caнкция в рaзмeр нa 50 000 лв. за тези фирми, кoитo нe изпълнят зaдължeниятa cи. При повторно нaрушeниe e прeдвидeнa caнкция в рaзмeр нa 100 000 лв.

 

Здравното министерство на Испания одобри правилата за посещение на плажовете, до които от днес достъпът ще бъде свободен.

Броят на почиващите трябва да бъде ограничен, а шезлонгите и другите плажни принадлежности - дезинфекцирани. Когато хората се разхождат край морето, трябва да се спазва разстояние между тях от два метра.
Министерството отделно заявява, че „няма научна информация за способността на коронавируса да остане активен в солената морска вода". Препоръчва се пясъкът ежедневно да се почиства, но неговата "дезинфекция" не е необходима, тъй като комбинираното действие на морската вода, слънчевите лъчи и високата температура успешно елиминират опасните патогени.

Испания премахва днес още ограничения, въведени в опит да бъде спряно разпространението на коронавируса. Утре се очаква официално решение за 10-дневен национален траур - най-дългия в историята на страната.
В Испания епидемията отне живота на над 28 хиляди души. Взетите строги мерки вече постепенно отпадат, от 1 юли ще могат да се върнат и чуждестранните туристи.

Испания постепенно и по региони излиза от строгата карантина, въведена на 14 март. По плана от три степени голяма част от страната е на второ ниво, докато най-засегнатите зони като Мадрид и Барселона - на първото. От днес вече и там отварят паркове и музеи, както и откритите части на заведенията, разрешено е да се събират до 10 души.

"Напредваме с премахване на ограниченията, но в същото време си даваме сметка, че вирусът не си е отишъл. Така че трябва да сме внимателни, когато излизаме. Например да носим маски", смята жителка на испанската столица.

47-милионна Испания приема над 80 милиона туристи годишно. Сезон ще има и това лято, успокои премиерът Педро Санчес сектора, който осигурява 12 процента от БВП.

"От юли ще бъде възобновен приемът на чуждестранни туристи в Испания. Те вече могат да планират почивките си у нас в условията на сигурност. Испания има нужда от туризма, туризмът има нужда от сигурност. Ще се погрижим за пълната безопасност на туристите, ще гарантираме също, че те няма да представляват риск", каза Санчес, цитиран от БНР.

Извънредното положение в Испания е в сила до 7 юни. Общият брой на заразените от коронавирус е 235 хиляди души.

Main Menu