В "Света София" прозвуча първа мюсюлманска молитва след 86 г.

24 Юли 2020 15:50

Минути преди 13.30 ч. днес от "Света София" в Истанбул прозвуча първият призив за петъчната молитва - езан, с което храмът бе отворен отново за мюсюлмански богослужения след 86 години, в които служи като музей, съобщава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк., предаде Дир.бг.

Преди петъчния намаз откъс от Корана в храма прочете президентът Реджеп Тайип Ердоган, който бе поставил на главата си традиционно бяло кепе. Той бе приветстван с аплодисменти и реакции на одобрение от огромно множество хора, струпало се в района на храма. Поради мерките срещу Covid-19 вътре обаче са допуснати само ограничен брой хора.

 

В намаза в храма участваха около 500 души начело с президента Ердоган и коалиционния му партньор Девлет Бахчели. Те са получили покани от Диянета, чийто председател проф.Али Ербаш ръководи церемонията. На молитвата присъстват също вицепрезидентът Фуат Октай, председателят на парламента Мустафа Шентоп, бившата министър-председателка Тансу Чиллер, членове на кабинета, валията на Истанбул и други партийни представители.

От рано сутринта хиляди хора се стекоха на площад Султанахмед в Истанбул срещу Света София, за да участват в масовия намаз. Площадът и околните улици са препълнени с хора. Пристигнали са много мюсюлмани от провинцията, както и турци, живеещи в Нидерландия и Германия, съобщиха местните медии.

Мъж докара жертвен овен при храма, за да ознаменува с курбан превръщането му в джамия. Мъжът, дошъл от Йенибосна, община в Истанбул, заедно с децата си, бе допуснат да влезе заедно с жертвения коч в заградената зона за молитва и е готов да извърши жертвоприношението, предаде СиЕнЕн-Тюрк.

"Доведохме го (овена), за да бъде заклан специално за "Света София". Получихме разрешение от охранителите, преминахме през проверката", каза той, като сподели радостта си от събитието.

Хора твърдят, че множество като днешното пред Света София не са виждали никога досега. Може да се каже, че Истанбул изживява един исторически ден. Пространството пред базиликата е оградено, множеството се държи доста надалеч. На входа е поставена табела с новото й официално име - Голямата джамия Света София.

Няколко часа преди започването на намаза валията на Истанбул Али Йерликая съобщи, че е изпълнен капацитетът и на заградените пространства за намаза около храма и няма да могат да влизат повече вярващи, за да се попречи на разпространението на коронавируса.

 

През профила си в Туитър здравният министър Фахреттин Коджа отправи отново днес призив за предпазливост на фона на епидемията: "На първо място мерките, после молитвите", написа той.

 

Първата петъчна мюсюлманска молитва - намаз в Света София се провежда при засилени мерки за сигурност. Около 17 хиляди полицаи охраняват историческия център на Истанбул, на много места са поставени.

 

След като прозвуча езанът на разсъмване от Света София, много хора разпростряха килимчетата си и започнаха да се молят, въпреки че официално бе обявено, че допускането на площада пред храма ще започне в 10 часа.

 

Транспортните средства на истанбулската голяма община превозват безплатно хората, тъй като много улици и булеварди са затворени за движение.

За да се стигне до площада се преминава през полицейски контрол. На места измерват телесната температура, контролира се носенето на маски. Поради изключителния наплив на хора почти не се спазва физическа дистанция според мерките срещу коронавируса, което създава риск от заразяване, предупредиха медици. Раздават се вода и маски за онези, които нямат,а също и молитвени килимчета за еднократна употреба.

Придошлите хора се молят отвън, молитвата от вътрешността на храма се предава с микрофони. Определени са две отделни места за жените и три места за мъжете в околностите на Света София, където да се молят. Някои стигат чак до площад Беязът, където се намира Капалъчаршъ.

Във вътрешността на джамията са определени местата за поклонение според мерките срещу коронавируса. Спазване на физическа дистанция от около 1,5 метра, дезинфекция, килимчета за всеки поотделно.

Министърът на хазната Берат Албайрак съобщи, че за ознаменуване на отварянето на Света София като джамия са били пуснати нумизматични сребърни и бронзови монети. На гърба на монетите от по една лира ще бъде изографисан силуетът на Света София.

На 10 юли президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че близо 1500-годишният храм отваря за мюсюлмански молитви след решение на турски съд, че превръщането на сградата в музей от основателя на съвременна Турция е незаконно.

Main Menu