Заев: Македонският език е велик колкото българският и не подлежи на преговори

28 Дек 2020 21:46

Македонската идентичност и македонският език са толкова велики, колкото българските, германските, френските, италианските, чешките, полските - европейска ценност, която не подлежи на преговори. Това заяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от МИА и "24 часа".

Той поясни, че в момента не текат разговори със София заради празниците и посочи, че дейностите в рамките на плана за действие ще продължат след тях.

 

Заев заяви, че след празниците ще се проведе среща за координация с министерството на външните работи и специалния пратеник Владо Бучковски, за да се обсъди планът за действие, който С. Македония е изготвила по предложение на външния министър Буяр Османи.

Очакваме отговор от България след празниците и предложения от тяхна страна, допълни той.

 

Според него би било добре за двете страни да работят по плана за действие въпреки предстоящите избори в България.

Заев бе категоричен, че политическата комуникация ще продължи. Той изрази очакване, че ще се постигне напредък след края на изборите у нас. По негови думи би било нереалистично да се очаква каквото и да било решение преди парламентарния вот.

Македонският премиер изтъкна, че Скопие ще продължи да работи приятелски и ще изясни всичко, което България смята за незадоволително.

Бихме искали да видим по-бързо реализиране на железопътната връзка на Коридор номер 8, но това не може да стане за 1-2 години, отбеляза той и напомни, че С. Македония използва заеми и финансиране от ЕС и ще се опита да я завършим колкото се може по-скоро.


Заев изрази надежда, че България също ще започне да строи нещо, като граничния пункт Клепало или железопътната линия до границата.

Припомняме, на 17 ноември 202 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. На 8 декември 2020 г. трябваше да бъде заседанието на Съвета по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, но то бе отменено.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново. Страната ни наложи вето заради двустранни проблеми

Main Menu