Много силно земетресение удари Хърватия

29 Дек 2020 16:52

Земетресение с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер разтърси Хърватия. Това съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център.

Епицентърът на труса е на 47 км югоизточно от столицата на страната Загреб (с население от около 698 хил. души) на дълбочина 10 км, в района на градовете Сисак и Петриня. Земетресението е регистрирано в 13:19 часа българско време.

 

Според информациите трусът е бил усетен и в сръбската столица Белград, която се намира на повече от 380 км от епицентъра на земетресението, както и в Босна и Херцеговина.

Град Петриня беше разтърсен и вчера от земетресение с магнитуд 5,2 по скалата на Рихтер.

Хърватският премиер Андрей Пленкович, който посети Петриня, обяви по-късно, че засега има данни за едно загинало момиче в града и изобщо в цялата страна.

По-рано се появиха неофициални информации за загинало бебе в Петриня, който се намира на 3 км от епицентъра, а в социалните мрежи се появиха кадри със сериозни разрушения в най-силно засегнатия град.

 

Кметът на Петриня обяви по-късно, че половината град е рухнал и поиска спешна помощ. Местни медии уточниха, че са се срутили болница и детска градина. В Сисак пък е рухнал покрива на болницата, а сградата на местното кметство е претърпяла сериозни щети.

Според неофициални информации има и ранени, след като някои хора са били принудени да скачат от покриви на сгради.

Голяма част от столицата Загреб е останала без ток.

От българското външно министерство уточниха по-късно, че няма данни за пострадали български граждани при земетресението.

 

Словения пък е спряла атомната си централа в Кърско като предпазна мярка, след като земетресението е било усетено и там.

Main Menu