Стрелец окървави Страсбург: 2 убити и 10 ранени

11 Дек 2018 23:06

Двама са убити, а десетина други ранени във френския град Страсбург, предадоха световните агенции. Въоръжен е открил стрелба близо до коледния пазар в града, който се посещава от милиони туристи всяка година. Според полицията нападателят е само един.

След нападението, въоръженото лице е избягало. Полицията предприе мащабна акция по залавянето му, а тежковъоръжени полицаи са на мястото на инцидента. Френското министерство на вътрешните работи призова населението да не излиза навън в района около стрелбата. Епицентърът на кървавите събития е отцепен от силите на реда, а транспортът в района също е спрян.

Вътрешното ведомство нарече случилото се "сериозен инцидент". Служител на Европейския парламент, който е близо до мястото на събитието, писа в социалните мрежи за "паника" в града. France24, позовавайки се на очевидци, съобщи, че е имало изстрели, след които хората са се разбягали в различни посоки. Източник от прокуратурата обяви, че се води разследване дали става въпрос за терористичен атентат.

Европейският парламент задейства протокола за извънредни ситуации. В момента никой няма право да влиза или да излиза като предпазна мярка за хората тук, допълва Кайли.

В публикувани от очевидци видеа в социалните мрежи се виждат бягащи в паника хора и се чуват писъци.

Българският евродепутат Николай Бареков написа във Фейсбук, че минути преди стрелбата е бил на коледния базар.

"Кой да повярва!? Само минути, след като бяхме тук в центъра на Страсбург на Коледния базар с колеги от Европарламента, стана зловещ атентат! Десетки ранени след стрелба. Беше пълно с весели хора, деца, семейства, християни, празнуващи предколедните дни преди Рождество. Купих подаръци за децата, миришеше на канела, сладки и греяно вино и точно зад гърба ни става този ужас.... само минути след като се върнахме в сградата на парламента. Засега един убит и няколко ранени! Разбирам, че е ранен колега евродепутат от Италия. Ужасяващо.

Беше въпрос на време. Използват струпването на хора, на парламент, на най-светлия християнски празник...Нека горят в Ада! Съболезнования за жертвите, дано ранените се възстановят успешно. Точно зад гърба ми на селфито ми с елхата стана и атентата. Бяхме там часове и миг преди да се случи. Атентаторът е избягал. Мерките за сигурност бяха повърхностни. Слава Богу, поне превозни средства не допускаха. Сега всичко е блокирано. Европарламентът е затворен неясно докога. Хората са пленници вътре. Били са няколко атентатори и всички са избягали. Инструкциите са никой да не излиза оттам, където е в момента".

Main Menu