Финландия реши да влезе в НАТО

15 Май 2022 16:26

Финландия реши да отправи молба за членство в НАТО, обявиха днес президентът Саули Нинистьо и министър-председателката Сана Марин.

Решението е пряко последствие от руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари 2022 г.

"Това е исторически ден. Започва нова ера", каза президентът на пресконференция.

Утре проектът за присъединяване ще бъде разгледан от парламента, съобщи председателят на камарата. След това 200-членният парламент ще го гласува. Вчера социалдемократическата партия на Марин подкрепи членството в НАТО.

„Надяваме се парламентът да потвърди решението относно кандидатурата ни за НАТО в близките дни. Тя ще се базира на ясен мандат“, заяви Марин днес.

Вчера финландският президент информира по телефона руския си колега Владимир Путин, че Хелзинки скоро ще отправи молба за членство в НАТО, което предизвиква заплахи с наказателни мерки от страна на Москва. Путин посочи, че влизането в НАТО „би било грешка“, защото „няма никаква заплаха за сигурността на Финландия“, съобщи Кремъл.

Войната в Украйна предизвика във Финландия исторически скок на подкрепата за влизане в НАТО с цел по-добра защита от Русия, с която страната споделя 1300-километрова граница. Според последните анкети над три четвърти от финландците желаят членство в алианса – тройно повече, отколкото преди руската агресия в Украйна.