ЕС обмисля мерки за миграционния натиск

26 Ян 2023 12:01

Министрите по миграцията на Европейския съюз ще обсъдят визовите ограничения и по-добрата координация вътре в блока, за да могат да депортират повече хора без право на убежище в Европа обратно в родните им страни, включително в Ирак, съобщава "Ройтерс".

Три години след като 27-членният ЕС се съгласи да ограничи визите за държави, за които се смята, че не съдействат за приемането на своите граждани обратно, само Гамбия беше официално наказана.

Европейската комисия предложи подобни стъпки по отношение на Ирак, Сенегал и Бангладеш, въпреки че двама служители от ЕС посочиха, че сътрудничеството с Дака при връщането на хора оттогава се е подобрило.

Все пак общият процент в ЕС на ефективно депортиране е бил 21% през 2021 г., както става ясно от последните данни на Евростат.

Това е равнище, което страните членки смятат за неприемливо ниско, заяви един от служителите на ЕС.

Имиграцията е политически чувствителна тема в Съюза, където страните членки биха предпочели да обсъдят увеличаване на депортациите, както и намаляване на нелегалната имиграция на първо място, отколкото да подновят споровете си относно това как да си поделят задачата да се грижат за тези, които достигат до Европа и получават право да останат.

"Създаването на ефективна и обща система на ЕС за депортиране е основополагащо за добре функциониращи и надеждни системи за миграция и убежище", отбелязва се в становище на ЕК до министрите.

По данни на ООН през 2022 г. около 160 000 души са прекосили Средиземно море - основният път към Европа за бягащите от войни и бедност в Близкия изток, Африка и Югоизточна Азия. Освен това близо 8 милиона украински бежанци бяха регистрирани в страни от Стария континент.

Министрите се срещат две седмици преди лидерите на 27-те страни членки на ЕС да се съберат в Брюксел, за да обсъдят миграцията, като очакванията са те също да призоват за повече депортации.

"Необходими са бързи действия, за да се гарантира ефективно връщане от Европейския съюз в страните на произход, като се използват като лост всички съответни политики на ЕС", гласи проект на съвместното им изявление, видяно от "Ройтерс".

Вътре в ЕС обаче няма достатъчно ресурси и координация, за да се гарантира, че всяко лице без право на престой е ефективно върнато или депортирано, според Комисията.

Недостатъчното сътрудничество на страните на произход е допълнително предизвикателство, добавя се в позицията.

Натискът от ръководителите на миграционните служби да накажат някои трети страни с визови ограничения в миналото беше срещу външните министри и министрите на развитието на ЕС или се провали поради противоречив дневен ред на различни страни от ЕС.

Следователно досега няма достатъчно мнозинство сред страните от ЕС, за да бъде наказана друга страна освен Гамбия, където хората вече не могат да получават многократни визи за влизане в блока и са изправени пред по-дълго чакане.

Докато накои страни от ЕС, като Австрия и Унгария, остро протестират срещу незаконна имиграция - предимно на мюсюлмани - от Близкия изток и Северна Африка, Германия е сред държавите, които се стремят да отворят пазара на труда си за така необходимите работници извън блока.

news.bg

Main Menu