През 2023 година Украйна ще изхарчи $540 млн. за дронове

31 Ян 2023 05:13

Украйна планира да похарчи 20 млрд. гривни (545 млн. долара) през тази година за закупуване на безпилотни летателни апарати (БЛА). Това съобщи министърът на отбраната на страната Олексий Резников.

"Развитието на украинския пазар на безпилотни летателни апарати е една от ключовите дейности на Министерството на отбраната", написа Резников във Facebook в понеделник, уточнява Би Би Си.

"След консултации с Генералния щаб и изпитания Министерството на отбраната подписа 16 договора с местни производители на безпилотни летателни апарати", заяви министърът на отбраната.

"През 2023 г. увеличаваме поръчките за безпилотни летателни апарати за украинските въоръжени сили. Планираме да отделим около 20 милиарда гривни за този сегмент. Това е само началото. В края на краищата не става дума само за нуждите на въздушното разузнаване", каза той.

Според министъра се обмисля закупуването на безпилотни самолети за широк спектър от приложения. Това са ударни дронове, както и артилерийска корекция, доставка на боеприпаси, евакуация на ранени и др.

По-рано Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че Украйна формира ударни роти от безпилотни летателни апарати. Украинското военно ръководство заяви, че подобни формирования ще бъдат първите в света.

Main Menu