Върхът на ЕС готов да окаже повече военна помощ на среща в Киев

02 Фев 2023 08:17

Висши членове на Европейската комисия пристигат в Киев днес с обещания за повече военна, финансова и политическа помощ, съобщава Reuters.

С настъпването на първата годишнина от руската инвазия, това пътуване има за цел да покаже подкрепата за Украйна.

Все пак ЕС е готов да откаже на Украйна да получи бързо членство, тъй като ЕС не желае да приеме държава във война, както и защото тя се нуждае от повече антикорупционни мерки.

"Това е много силен сигнал, че сме в Киев по време на войната. Това е сигнал към украинския народ. Това е сигнал към Русия. Това е сигнал към света", каза високопоставен служител на ЕС.

Ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен и председателят на ЕС Шарл Мишел ще се срещнат с президента Володимир Зеленски утре, в петък.

На разговорите ще бъдат обсъдени изпращането на още повече оръжия и пари в Украйна, увеличаване на достъпа на украинските продукти до пазара на ЕС, подпомагане на Украйна да покрие енергийните нужди, налагане на нови санкции срещу Русия, преследване на ръководството в Москва за войната и удължаване на забраната за роуминг на ЕС зона за мобилни разговори към Украйна.

Сред пътуващите до Киев е първият дипломат на ЕС Жозеп Борел, който трябва да обяви удвояването на броя на украинските войници, които ще бъдат обучени от блока, до 30 000 тази година, и 25 милиона евро за разминиране на зони, отвоювани от Украйна.

Досега ЕС е отделил почти 60 милиарда евро помощ за Украйна, според официални лица, включително близо 12 милиарда евро военна подкрепа и 18 милиарда евро, обещани за подпомагане на управлението на страната тази година.

Премиерът на Украйна Денис Шмихал изрази желание страната да се присъедини към ЕС след две години, а белгийски евродепутат каза подигравателно, че мечтае това да се случи през следващите пет. В действителност това най-вероятно ще отнеме много повече време.

Вместо да се ангажират с дати, служители на ЕС изброиха множество условия за присъединяване от политическа и икономическа стабилност до приемане на законите на ЕС от климатичните до социалните и здравните стандарти.

Призивите на Украйна за ракети с голям обсег или бойни самолети също ще останат без отговор от ЕС тази седмица.

Очертаващите се нови санкции на Европейския съюз срещу Русия вероятно също няма да оправдаят очакванията в Украйна, която призова за насочване към ядрената индустрия на Русия.

news.bg

Main Menu