Среща на върха в Киев между Зеленски и ръководството на ЕС

02 Фев 2023 14:30
Среща на върха в Киев между Зеленски и ръководството на ЕС Facebook, Володимир Зеленски

Висши служители на Европейския съюз пристигнаха в Украйна в четвъртък преди срещата на върха с президента Володимир Зеленски, за да обсъдят въпроси, включително възстановяването на Украйна и нейната кандидатура за членство в блока.

В срещата ще участват шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

 

Дни след като Русия нахлу в Украйна миналия февруари, президентът Володимир Зеленски подаде молба Украйна да се присъедини към Европейския съюз - процес, който може да отнеме десетилетия. Това е първата подобна среща на върха, откакто Украйна и съседна Молдова получиха статут на кандидат-членки през юни миналата година.

 

Фон дер Лайен и Шарл Мишел пристигнаха в Киев заедно с членове на Европейската комисия, които отговарят за области на политиката като технологии, търговия и селско стопанство. Комисарите ще се срещнат с представители на украинското правителство в четвъртък преди срещата на по-високо ниво между Зеленски, фон дер Лайен и Мишел утре.

Main Menu