Леонид Пасечник оглави Луганската народна република

24 Сеп 2023 07:52

Депутатите от Народния съвет (парламента) на Луганската народна република (ЛНР) на свое пленарно заседание единодушно избраха Леонид Пасечник за ръководител на ЛНР, предадеТАСС.

За Пасечник гласуваха всички 49 присъстващи на заседанието на парламента депутати. Един от депутатите на Народния съвет на ЛНР е делегиран в Съвета на федерацията. "Решавам да избера Пасечник Леонид Иванович за ръководител на Луганската народна република за срок от пет години. Резолюцията влиза в сила от датата на приемането й", прочете резолюцията председателят на парламента на ЛНР Денис Мирошниченко.

Резолюцията на парламента на ЛНР ще бъде изпратена на руския президент Владимир Путин.

Пасечник встъпи в длъжност като ръководител на ЛНР, церемонията се състоя в колонната зала на Правителствения дом в Луганск, съобщава кореспондент на ТАСС.„При изпълнение на правомощията на глава на Луганската народна република се заклевам да служа вярно на народа на Луганската народна република, да спазвам Конституцията на Руската федерация и федералните закони, Конституцията на Луганската народна република и законите на Луганската народна република Да зачитам и осигурявам защитата на правата и свободите на човека и гражданина, да изпълнявам указите на президента на Руската федерация и постановленията на правителството на Руската федерация, да изпълнявам с чест високите отговорности на ръководител на Луганската народна република“, каза той.

Пасечник благодари за подкрепата на руския президент Владимир Путин, ръководството на партията "Единна Русия", жителите на републиката и депутатите от Народния съвет. Той изрази увереност в продължаването на екипната работа, насочена към укрепване на мощта и просперитета на ЛНР в рамките на Русия.Леонид Пасечник е роден на 15 март 1970 г. във Ворошиловград в семейството на кариерен полицай. Завършил е Донецкото висше военно-политическо училище на инженерните войски и войските на връзката им. Армейски генерал А. Епишев. От 1993 г. до декември 2013 г. служи в силите за сигурност. От октомври 2014 г. до ноември 2017 г. - министър на държавната сигурност на ЛНР. От ноември 2017 г. - изпълняващ длъжността началник на LPR. На 11 ноември 2018 г. той беше избран за ръководител на републиката на преки избори с мандат от пет години. След като регионът стана част от Руската федерация, Путин назначи Пасечник за изпълняващ длъжността глава на републиката.

Ръководителят на Луганската народна република е най-висшият служител на Луганската народна република, ръководи изпълнителната власт на региона, формира правителството на ЛНР, осигурява координираното функциониране и взаимодействие на публичните органи в републиката. Според конституцията, приета от Народния съвет (парламента) на ЛНР през декември миналата година, ръководителят на републиката се избира от депутати от парламента на ЛНР с тайно гласуване за срок от пет години.