Избраха Денис Пушилин за глава на ДНР

24 Сеп 2023 07:55

Изпълняващият длъжността глава на Донецката народна република Денис Пушилин беше избран за ръководител на региона. Решението беше взето на пленарно заседание на Народния съвет (парламента) на региона, предаде ТАСС

На свой ред Пушилин благодари за оказаното доверие и подчерта, че работата ще бъде насочена към подобряване на стандарта на живот в републиката. „Давам дума да оправдая вашето доверие и да направя всичко, за да гарантирам, че мирът и просперитетът се завръщат в домовете ни възможно най-скоро. Вярвам, че с нашата работа, с подкрепата на братските региони на Руската федерация, ще направим нашия регион по-добър и по-силен“, каза ръководителят на региона.

Пушилин положи клетва. „Заклевам се при изпълнение на правомощията на глава на Донецката народна република да служа вярно на народа на ДНР, да спазвам Конституцията на Руската федерация и федералните закони, Конституцията на Донецката народна република и законите на Донецка народна република. Да зачитам и осигурявам защитата на правата и свободите на човека, гражданите, да изпълнявам указите на президента на Руската федерация и постановленията на правителството на Руската федерация. Ръководителят на ДНР също ще изпълни своите високи отговорности с чест“, каза Пушилин, полагайки клетва.След това присъстващите почетоха с минута мълчание паметта на първия ръководител на региона Александър Захарченко, който беше убит от украински диверсанти в края на август 2018 г.

Пушилин е роден на 9 май 1981 г. в Макеевка, Донецка област, Украинска ССР (сега Донецка народна република в състава на Руската федерация) в семейство на работници в Макеевския металургичен завод. През пролетта на 2014 г. той стана един от лидерите на протестното движение на рускоезичното население в Донецка област. Участва в провъзгласяването на Донецката народна република на 7 април 2014 г. и става съпредседател на нейното временно правителство. От 15 май до 18 юли 2014 г. - председател на Президиума на Върховния съвет на ДНР (най-високата длъжност в провъзгласената република).

Като съпредседател на Народния фронт на Новоросия той участва в първите хуманитарни доставки от Русия за Донбас. Той беше един от основателите на общественото движение "Донецка република", като до октомври 2017 г. оглавяваше неговия изпълнителен комитет. От 9 ноември 2014 г. до 11 септември 2018 г. е постоянен пълномощен представител на ДНР на преговорите на тристранната контактна група за разрешаване на ситуацията в Украйна в Минск (участници: Украйна, Русия и ОССЕ). В края на 2017 г. той оглави Руския център, създаден в Донецк за „укрепване на процесите на интеграция на Донбас с Руската федерация в хуманитарни, социални и културни аспекти“.

На 7 септември 2018 г. Народният съвет на ДНР назначи Денис Пушилин за изпълняващ длъжността глава на републиката. Той оглави републиката след смъртта на първия ѝ ръководител Александър Захарченко