Европа гласува: 370 милиона избират 720 депутати за Брюксел

09 Юни 2024 08:03

Около 370 милиона избиратели в ЕС имат днес право да гласуват, за да определят новите 720 евродепутати. Европейският парламент се очаква да обяви първите предварителни резултати от вота тази вечер около 20.15 ч. българско време, предаде БТА.

Резултатите ще определят разпределението на силите и ще бъдат основа за излъчването на следващите председатели на европейските институции. Големият залог в днешните избори е очакваното увеличение в подкрепата за крайната десница. Резултатите ще покажат дали досегашното мнозинство в ЕП ще се запази, или крайнодесните ще получат възможност да се превърнат в единна и мащабна политическа група.

В навечерието на изборите европейските институции засякоха множество опити за дезинформация и за наводняване със заблуждаваща информация, включително от сайтове, които имитират утвърдени медии. Според ЕП целта е била гражданите да бъдат разколебани дали да гласуват и да подкрепят основните политики на ЕС за опазване на околната среда, в помощ на Украйна и по отношение на миграцията.

На последните избори за евродепутати през 2019 г. избирателната активност беше 50,66 на сто. Сравнено с изборите от 2014 г. това представляваше повишение с над осем процента.

Първата сесия на новоизбрания ЕП е насрочена за дните от 15 до 17 юли в Страсбург.С избирането на евродепутатите започва процесът по смяна на ръководствата на европейските институции. На 17 юни държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще се срещнат на вечеря в Брюксел, за да започнат преговорите за определяне на председател на Европейската комисия. Те ще продължат разговорите на заседание на Европейския съвет на 27 и 28 юни.

Преди дни председателят на Европейския съвет Шарл Мишел настоя изборът да бъде направен до края на юни. За поста на Мишел също ще се търси приемник, който трябва да оглави институцията до декември.

ЕП е в готовност още в седмицата на първата сесия в средата на юли да гласува за председатели на парламента и на комисията. Възможно е изборът на председател на ЕК да бъде оставен за средата на септември, а през октомври и ноември да се състоят изслушванията на предложените за нови еврокомисари.