Виктор Орбан: НАТО е най-силната военна общност в света, Владимир Путин в никакъв случай няма да нападне пръв

09 Юли 2024 09:09
Виктор Орбан: НАТО е най-силната военна общност в света, Владимир Путин в никакъв случай няма да нападне пръв Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в интервю за в. "Билд", че според него е невъзможно руският президент Владимир Путин да нападне страна от НАТО, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Никой сериозен човек не може да говори за намерение на Русия да нападне НАТО", заяви Орбан пред "Билд".

Нападение срещу НАТО е напълно невъзможно - не само за Русия, но и за когото и да било в света - тъй като това е далеч най-силната военна общност, каза Орбан.

Унгарският премиер заяви, че всички страни от НАТО стоят зад обещанието си за колективна сигурност, което означава, че нападението срещу един съюзник на НАТО е нападение срещу всички.

Руснаците имат различна история и култура, както и различно разбиране за свободата и националния суверенитет от европейците, каза Орбан, който се срещна с Путин в Москва миналата седмица.

"Но те са рационални, те са свръхрационални", каза той.

В отговор на възражението, че нахлуването в Украйна не е било рационално, той отговори: "Ирационалността е различна от това да направиш грешка в рационално изчисление".

Орбан похвали Тръмп като "човек на мира".

С оглед на президентските избори в САЩ през ноември Орбан заяви, че вярва, че президентът на САЩ Джо Байдън няма да влезе отново в Белия дом.

След това той отново засипа с похвали републиканския съперник на Байдън, Доналд Тръмп.

"Той е бизнесмен, самоизградил се е, има различен подход към всичко. И мисля, че това е добре за световната политика", каза Орбан. "Нека не забравяме, че той е човек на мира", подчерта Орбан, като добави, че Тръмп не е започнал нито една война през четирите си години на поста.

Орбан беше единственият премиер на страна от ЕС, който открито заяви подкрепата си за републиканеца още преди избирането на Тръмп за президент през 2016 г. Двамата се срещнаха в имението на Тръмп "Мар-а-Лаго" през март, припомня ДПА.