Българин воюва 6 месеца срещу "Ислямска държава" в Сирия

21 Ян 2019 08:12

Единственият, по собствените му думи, българин, който се е сражавал срещу "Ислямска държава", се завърна в родината.
41-годишният русенец Димитър Петков заминава за Сирия в края на май м.г. като доброволец в подкрепа на международната коалиция. Преминава през сериозно военно и тактическо обучение заедно с бойци от САЩ, Италия, Франция, Ирландия, Китай и Южна Корея. След това се присъединява към кюрдските отряди за защита на населението.

След шест месеца на война, на път за България е задържан за нелегално преминаване на границата в Ирак. Прекарва 40 дни в ада на затвора Ербил, но е освободен благодарение на намесата на посолството ни в Багдад. Завръща се у нас преди дни.

Петков обяснява емоционално решението си да воюва срещу "Ислямска държава".

"Зверствата, жестокостите, които се ширят между тях, екзекуциите на невинни хора, изнасилвания на деца, атентатите също. В затвора насилие се ширеше постоянно, сбивания всеки ден. В моята килия бяха 50 боеца от "Ислямска държава", които са се били по фронтовете. Със сигурност някой от тях е рязал глави. Може би, всичките", споделя русенецът, цитиран от Нова телевизия.

За краткото време, прекарано в затвора с поддръжниците на "Ислямска държава" Димитър Петков се убеждава, че терористичната групировка няма да бъде победена лесно.

"Те ще продължат да воюват, само че под друго име. Дори повечето от тях казаха, че като ги пуснат тръгват за Европа.", казва той.

Main Menu