Финалният дебат Тръмп-Байдън

23 Окт 2020 12:41

В много по-културен тон, но отново с много сблъсъци, премина финалният предизборен дебат между кандидатите на републиканците и на демократите за президент на САЩ Доналд Тръмп и Джо Байдън в Нешвил, Тенеси.

Тръмп ще се опита да се пребори за втори мандат на 3 ноември.

Настоящият президент прие по-сдържан тон в сравнение в този по време на първия хаотичен дебат през септември, когато многократно прекъсваше опонента си, заради което бяха наложени нови правила в дебатите. По време на снощния сблъсък кандидатът за втори мандат също предприе много лични атаки, а между двамата се усещаше подчертано неуважение и напрежение.

 

Двамата участници предложиха ярко контрастиращи позиции по подхода към пандемията. Тръмп заяви, че е време САЩ да бъдат отново отворени, докато Байдън не изключи още затваряния (lockdown) за ограничаване на вируса. Според Тръмп "вирусът си отива", а ваксина ще има до края на годината.

"Учим се да живеем с вируса", заяви Тръмп". "Хайде бе, умираме от него" репликира го Байдън, според когото човек, отговорен за хилядите жертви в САЩ, не бива да е президент.

Тръмп цитира неподкрепени с фактолгия твърдения, че Байдън лично се е облагодетелствал от бизнес сделки на сина си.

Останалата част от дебата бе по теми като икономиката, расата, изменението на климата, здравеопазването и имиграцията.

 

Според проучванията водещ със солидна преднина в подкрепата 11 дни преди вота е Джо Байдън.

Над 47 милиона гласоподаватели вече са подали гласовете си.

Main Menu