Цената на петрола тръгна надолу

23 Ное 2021 13:12

Котировките на петрола се понижиха в азиатската търговия днес на фона на засилените очаквания САЩ, Япония и Индия да освободят количества от петролния си резерв, за да понижат цените, въпреки опасността от намаляване на търсенето заради засилване на ковид вълната в Европа, информира Ройтерс.

Очаква се министерството на енергетиката на Съединените щати да обяви днес освобождаване на количества от стратегическия си петролен резерв координирано с други страни, съобщи източник от администрацията на Байдън.

Сортът Брент от Северно море поевтиня с 30 цента или 0,4 на сто до 79,40 долара за барел.

Американският лек суров петрол отстъпи 43 цента или 0,6 на сто до 76,32 долара за барел.

Двата петролни сорта вчера прибавиха по над 1 на сто на фона на информации, че групата ОПЕК+ може да коригира плановете си за увеличаване на петролния добив, ако големи страни потребители освободят част от резервите си или ако пандемията окаже натиск върху търсенето.

Очакванията за координирано освобождаване на стратегически резерви все пак успя да свали котировките под 80 долара за барел и действителната акция вероятно ще окаже само временно влияние. Анализаторите насочват вниманието си към четвъртата вълна на COVID пандемията в Европа, която може да свие търсенето на суровината.

Белия дом обаче заяви, че ще продължи да оказва натиск върху ОПЕК и петролните компании да осигурят съответствие между търсенето и предлагането на петролния пазар.