Жертвите на взрива в мината в Кузбас вече са 52

26 Ное 2021 08:06

Загиналите след взрива на метан в руската мина "Листвяжная" в Кузбас вече са 52-ма, включително шестима спасители, съобщи Би Би Си.

Руските медии съобщават, че по предварителна информация, в мината вече няма оцелели. Повечето от телата на загиналите остават в мината. Те ще бъдат извадени на повърхността, след като се стабилизира температурата и се понижи концентрацията на метан.

Заместник-главният прокурор на Русия Дмитрий Демешин съобщи, че трагедията е причинена от искра, която е възпламенила метана. Последвалият взрив е породил ударна вълна, която е причинила травми на миньорите и те не са успели да излязат от галерията.

В момента на взрива под земята е имало 285 работници, от които 239 са излезли на повърхността.

Връзката с една от групите спасители, която е включвала шестима души, е била прекъсната. По-късно са били извадени телата на трима спасители. Според информация на агенция "Интерфакс", те са се задушили, след като кислородът в бутилките им е свършил.

Досега съдбата на другите трима спасители оставаше неизвестна, но по последна информация те също са загинали.

По-рано беше съобщено, че спасителната операция е прекратена до сутринта, тъй като концентрацията на метан в галерията нараства.

Задържани са 47-годишният директор на мината е неговият първи заместник.