Зеленски пак призова Путин за пряк разговор - без посредници и ултиматуми

13 Май 2022 16:47

Украинският президент Володимир Зеленски повтори предложението си да проведе преки разговори с руския си колега Владимир Путин, съобщава "Ройтерс".

По негови думи изтеглянето на Русия от Украйна трябва да бъде отправна точка за подобна дискусия.

"Като президент съм готов да говоря с Путин, но само с него. Без нито един от неговите посредници. И в рамките на диалог, а не на ултиматуми", изтъкна той пред италианската телевизия RAI 1.

Украйна и Русия не са провеждали преки мирни преговори от 29 март.

В понеделник руският главен преговарящ Владимир Медински съобщи, че мирните преговори се водят дистанционно.

По-рано днес Путин заяви на германския канцлер Олаф Шолц по телефона, че напредъкът в преговорите за прекратяване на конфликта е бил "по същество блокиран от Киев".

От своя страна Киев обвинява Москва за липсата на напредък.

Зеленски е категоричен, че Украйна няма да направи компромис по отношение на териториалната си цялост.

Той отхвърли предложенията, които приписва на Париж, Украйна да направи отстъпки в името на осигуряването на мирно споразумение.

"Напуснете тази територия, която сте окупирали от 24 февруари. Това е първата ясна стъпка към разговора за каквото и да било", отсече Зеленски, обръщайки се към руската страна.

Руските сили поеха контрола над южния град Мариупол, но се борят да постигнат напредък в северната и източната част на Украйна, след като изоставиха натиска спрямо Киев.

Русия контролира и полуостров Крим, който завзе и анексира през 2014 г., а подкрепяните от Русия сепаратисти обявиха "народни републики" в контролирани от тях райони в две провинции в района на Донбас в Източна Украйна.

Зеленски посочи, че Киев е предложил засега да държи Крим извън преговорите, ако това усложни усилията за прекратяване на войната или направи преговорите между него и Путин по-сложни. Той обаче добави: "Ние никога няма да признаем Крим като част от Руската федерация".