Сунак потвърди танковете за Украйна

14 Ян 2023 15:45

Британският премиер Риши Сунак проведе телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, съобщиха "Даунинг стрийт" 10 и самият Зеленски в "Туитър". В комюникето на британския премиер се казва, че Великобритания възнамерява да прехвърли танкове "Чалънджър 2" в Украйна, както се споменаваше през последните дни. Източници на Би Би Си казват, че вероятно става дума за около 12 танка.

Самото изявление обаче е формулирано по-неясно: "Министър-председателят очерта желанието на Обединеното кралство да увеличи нашата подкрепа за Украйна, включително чрез предоставяне на танкове "Чалънджър 2" и допълнителни артилерийски системи".

Зеленски благодари на Сунак, отбелязвайки, че това решение "не само ни укрепва на бойното поле, но и изпраща правилния сигнал към другите партньори".

Под "други партньори" очевидно се има предвид Германия, чието съгласие е необходимо за доставката на танкове "Леопард 2" от много други европейски страни. В изявлението на британския премиер се споменава и това обстоятелство.

Германия не трябва да пречи на военната подкрепа, оказвана на Украйна от други страни, каза вицеканцлерът Роберт Хабек, отговаряйки на въпрос на журналист за намерението на Полша да предаде на Украйна германски танкове "Леопард".

Преди ден, по време на посещение в Лвов, полският президент Анджей Дуда обяви плановете на Варшава да прехвърли 14 германски танка "Леопард", които са на въоръжение в полската армия, в рамките на международната коалиция за нуждите на въоръжените сили на Украйна.

Съгласно условията за доставка на танкове, тяхното прехвърляне или препродажба на трети страни е невъзможно без предварително одобрение от Берлин. Ето защо Киев положи значителни дипломатически усилия, за да убеди германското ръководство да одобри този вид военна помощ.

По-късно министърът на отбраната на Германия Кристин Ламбрехт заяви, че Берлин ще се опита да прехвърли обещаните бойни машини на пехотата "Мардер" в Украйна преди края на първото тримесечие на тази година.

"Ще се уверим, че 40 машини "Мардер" и подготвените за използването им украински военни ще бъдат изпратени в Украйна до края на първото тримесечие", каза тя на пресконференция в четвъртък.

Досега нито една страна не е доставила на Украйна танкове западно производство. Вашингтон обяви готовността си да изпрати бойни машини на пехотата "Брадли", но Пентагонът за сега не коментира възможността да изпрати тежките танкове "Абрамс".

Main Menu