Русия подготвя ескалация на войната

01 Фев 2023 08:48
Русия подготвя ескалация на войната Източник: iStock

Украйна се готви за голяма ескалация от страна на Русия, вероятно дори през следващите две до три седмици. Това заяви висш служител по сигурността на украинския президент, цитиран от Скай Нюз.

Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, посочи, че най-тежките боеве тепърва предстоят. Той добави, че следващите няколко месеца ще бъдат решаващи за решаването на хода на войната.

Данилов призова западните съюзници да изпратят повече оръжия, включително самолети Typhoon на Кралските военновъздушни сили от Обединеното кралство и изтребители от други партньори.

По думите му Русия се готви за максимална ескалация. Тя събира всичко възможно, непрестанно провежда тренировки и учения, уточни той.

Данилов не изключи възможността президентът Владимир Путин да опита нова атака от север, юг и изток, както се случи на 24 февруари 2022 г. Разбираме, че всичко е на масата. Мога да кажа, че не изключваме нито един сценарий през следващите две до три седмици, допълни той.

Според него украинската армия се подготвя за всички възможности и този път има значително по-голяма подкрепа от западни партньори като Обединеното кралство, отколкото преди 12 месеца. Тези страни, които ни помагат в нашата борба, започнаха да ни оказват максимална помощ, каза още Данилов.

Западни служители обаче твърдят, че все още не са забелязали признаци Русия да планира нещо конкретно за 24 февруари, като поясни, че наблюдението ще продължи.

Традиционно Русия се опитва да прави нещата на дати. Украинците също идват от подобна култура в това отношение, но не съм видял нищо от двете страни, което да предполага, че имат планове. Данилов каза, че очаква около половината от повече от 320 000 войници, мобилизирани от Русия миналия септември, да бъдат включени във втората вълна, когато и да дойде тя. Първата половина от жива сила вече е изпратена в Украйна за попълване на руските линии, след като нахлуващите сили на Москва претърпяха значителни загуби.

Украйна също плати висока цена с убитите и ранените военни и цивилни. Преминахме през обширен труден период, но съзнавам, че основните битки тепърва предстоят и те ще се случат тази година, в рамките на два до три месеца. Това ще бъдат определящи месеци във войната, посочи Данилов.

По тази причина украинците отчаяно искат западните им партньори да изпратят по-смъртоносни оръжия и по-бързо. Те си осигуриха танкове, мака и със закъснение, а сега търсят бързи самолети.

Не само руските сили се превъоръжават и готвят да атакуват. Ние също имаме ясни планове, поясни Данилов.

Крайната цел е да се възвърне цялата територия, превзета от руските сили, не само от 24 февруари 2022 г., но откакто Русия започна първото си нахлуване в Украйна през 2014 г., превземайки полуостров Крим и подкрепяйки така наречените сепаратисти в района на Източен Донбас. Със сигурност ще спечелим, защото имаме подкрепата на целия свят зад нас, каза още той.

news.bg

Main Menu