Украйна: Русия подготвя нови атаки

01 Фев 2023 22:30

Заплахата от въздушни и ракетни удари остава в цяла Украйна. Противникът активно води разузнаване и се подготвя за настъпление в определени направления. Това се казва в доклада на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна към 18:00 часа на 1 февруари, публикуван във "Фейсбук".

Както беше отбелязано, през деня руските войски са нанесли два ракетни удара, два въздушни удара и 24 атаки с РСЗО. Ракетни удари са нанесени по гражданска инфраструктура в Славянск и Краматорск, Донецка област.

Ракетно-артилерийски подразделения на въоръжените сили на Украйна поразиха три групи живи сили на противника и команден пункт.

"Въпреки големите загуби, противникът продължава опитите за настъпление в Лиманско, Бахмутско, Авдиевско и Новопавловско направление", отбелязват от Генералния щаб.

Съобщава се, че руски настъпателни групи не са открити във волинско, полиско, сиверщинско и слобожанско направление. Вражеските войски се обучават в Беларус.

В граничните с Украйна райони руснаците държат специфични части, обстрелват с минохвъргачки и артилерия украинските селища, включително Клюси и Елине в Черниговска област; Катериновка, Вовковка, Александровка, Волфин в Сумска област; както и населени места в Харковска област.

В посока Купянск - районите Дворична, Ивановка, Купянск, Кисливка, Котляровка, Крохмално и Пищане в Харковска област; Новоселивске и Стелмаховка в Луганска област попаднаха под руски обстрел.

В посока Лиман руснаците обстрелваха Невске и Диброва в Луганска област, Терна и Серебрянка в Донецка област.

В Бахмутско направление противникът удари с танкове и артилерия районите на Верхньокамянске, Спирне, Билохоривка, Веселе, Бахмут, Ивановске, Ступочки, Дружба и Ню Йорк.

В посока Авдиевка бяха ударени Авдиевка, Первомайске, Невелске, Красногоровка, Георгиевка, Маринка и Новомихайловка.

В новопавловско направление руската армия е обстрелвала с артилерия Въгледар, Новоукраинка, Пречистивка, Велика Новосилка и Нескучно в Донецка област.

В Запорожка посока повече от 20 населени места попаднаха под вражески обстрел, по-специално Времивка в Донецка област, Полтавка, Малиновка, Хуляйполе, Чаривне, Новоданиловка в Запорожка област.

В посока Херсон руските войски са обстрелвали с артилерия град Херсон и село Дмитровка, Николаевска област.

Според данни на Генералния щаб руснаците продължават да използват гражданската инфраструктура във временно окупираната територия за свои цели.

news.bg

Main Menu