ISW: Украйна очаква голяма руска офанзива в Донбас до март

03 Фев 2023 09:50

Служител на украинското разузнаване заяви, че руският президент Владимир Путин е наредил на руските военни да превземат Донецка и Луганска области до март 2023 г. Така подкрепя предвиждането на най-вероятния курс на действие на ISW за руската офанзива в Източна Украйна. Представителят на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) Андрий Черняк каза пред Kyiv Post на 1 февруари, че руският президент Владимир Путин е наредил на руските военни да превземат всички Донецка и Луганска области до март 2023 г.

Черняк също така заяви, че руските сили преразпределят допълнителни неуточнени щурмови групи, части, оръжия и военно оборудване в неуточнени райони на Източна Украйна, вероятно в района на Луганска област.

Така започва поредният анализ на "Института за изследване на войната" (ISW).

Руските власти блокираха интернет клетъчната услуга в окупираната Луганска област вероятно като част от усилията за засилване на оперативната сигурност, за да се прикрият нови руски сили в Луганска област. Единственият доставчик на мобилни услуги в окупираната от Русия област Луганск съобщи на 2 февруари, че ще спре покритието на мобилен интернет от 11 февруари по заповед на руското министерство на цифровото развитие, комуникациите и медиите.

Украинският център за съпротива съобщи, че руски служители вече са деактивирали мобилния интернет в окупираната Луганска област от 2 февруари.

Украински граждани са използвали мобилни телефони, за да събират информация за руските сили в окупирана Украйна и да изпращат информация за насочване към украинската армия.

Руските сили може да се учат от предишните си оперативни пропуски в сигурността и да се адаптират, за да защитят концентрациите на руските сили в Луганска област преди голямата офанзива, за която украинските официални лица все повече предупреждават.

Путин може отново да е надценил собствените възможности на руската армия, както ISW прогнозира по-рано.

ISW не е забелязал никакви доказателства, че руските сили са възстановили достатъчна бойна мощ, за да победят силите на Украйна в Източна Украйна и да превземат над 11 300 квадратни километра от неокупираната Донецка област (над 42 процента от общата площ на Донецка област) преди март, както се съобщава, че е наредил Путин. ISW по-рано предупреди, че голяма руска офанзива преди април 2023 г. вероятно ще достигне преждевременна кулминация през априлския пролетен дъждовен сезон (ако не и преди), преди да постигне значим оперативен ефект.

Кулминацията на руските сили може след това да създаде благоприятни условия за украинските сили да се възползват в собствената си контранастъпление в края на пролетта или лятото на 2023 г. след включване на западни доставки на танкове.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников предположи, че руските сили са мобилизирали значително повече персонал за предстояща офанзива. Резников заяви на 2 февруари, че руските сили се готвят да започнат офанзива, вероятно в Източна или Южна Украйна.

Резников заяви, че украинските официални лица изчисляват, че броят на мобилизирания руски персонал е по-висок от официалния брой на Кремъл от 300 000 души.

Резников заяви, че Кремъл е мобилизирал 500 000 руски войници, въпреки че не е ясно дали тази цифра се отнася за усилията за генериране на руски сили след началото на частичната мобилизация през септември 2022 г. или за общия брой сили, които Русия е ангажирала във войната в Украйна. Ръководителят на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) Кирило Буданов заяви на 31 януари, че в момента има 326 000 руски сили, които се бият в Украйна, с изключение на 150 000 мобилизирани служители, които все още са на полигони.

Руските официални лица продължават да представят войната в Украйна като екзистенциална заплаха за руската публика, за да създадат информационни условия за продължителна война и да поддържат вътрешна подкрепа за продължаване на военните операции. В реч на 2 февруари на концерт, посветен на 80-та годишнина от поражението на нацистките войски от Червената армия в битката при Сталинград, руският президент Владимир Путин заяви, че Русия отново е изправена пред съвременна проява на нацизма, която пряко застрашава Русия сигурност.

Путин фалшиво обвини колективния Запад, че принуждава Русия да отблъсне агресията си и отбеляза, че Русия е "веднъж против да бъде заплашвана с германски танкове Леопард", които "ще се бият с Русия на територията на Украйна с ръцете на потомците на Хитлер". "

Преди Путин по подобен начин въоръжи погрешни исторически паралели, за да аналогизира "специалната военна операция" в Украйна с Великата отечествена война, отчасти в опит да създаде дългосрочни информационни условия за продължителна война в Украйна.

Германските танкове и Украйна и Запада като цяло не са близо до атака на руските граници. Руският външен министър Сергей Лавров по подобен начин увековечи информационната операция, че войната в Украйна представлява осезаема вътрешна заплаха за Русия на 2 февруари и заяви, че доставените от Запада оръжия с голям обсег налагат усилия за изтласкване на украинската артилерия достатъчно далеч от руска територия, за да може Украйна вече не може да удари тези области.

Лавров напредва в текуща информационна операция, която се стреми да подчертае измислената заплаха от украински наземни атаки на руска територия, за да направи последиците от войната по-очевидни за местната публика.

Тези усилия от страна на руски официални лица обаче не успяват да генерират вероятния желан ефект за мотивиране на руснаците да искат да участват във войната. Руските държавни служби съобщиха, че от 2 февруари приемането на заявления за нови паспорти е спряно.

Руската изследователска и дизайнерска акционерна компания Goznak (отговорна за производството на продукти за сигурност като банкноти и лични карти) отговори с изявление, че е получила голям брой заявления за задгранични паспорти с биометрични данни, които изискват специални вградени микрочипове.

Недостигът на микрочипове за паспорти и последващото спиране на заявления за паспорти са отчасти последствия от масовото кандидатстване за задгранични паспорти през 2022 г., отчасти поради масовото изселване, причинено от частична мобилизация.

Руското министерство на вътрешните работи съобщи, че е издало над 5,4 милиона паспорта през 2022 г., с 40% повече в сравнение с предходната година.

Увеличаването на молбите за паспорти показва, че усилията за социално обуславяне за пренасяне на "специалната военна операция" в Русия и съживяване на патриотичния плам нямат желания ефект. Кремъл не трябва да търси нещо повече от паспортната статистика, за да проучи вътрешните нагласи относно желанието на руското население да води войната на Путин.

Руските служители вероятно се опитват да подготвят дисциплинарния апарат на руската армия за приток на мобилизиран персонал. Депутатите от руската Дума Андрей Картополов и Андрей Красов внесоха законопроект, който позволява на командирите на руските военни части и комендантите на гарнизони да арестуват персонал, да го изпращат на караул и да го държат там до 10 дни без съдебно решение.

Съобщава се, че руските власти засилват репресиите срещу мигрантите в Русия. Руски източник заяви, че градската полиция на Москва е засилила проверките на мигрантите и е образувала наказателни дела за масово фалшифициране на миграционни документи.

Източникът заяви, че руските правоприлагащи органи са станали по-внимателни към преследването на наказателни обвинения срещу нелегални мигранти, вместо просто да ги експулсират от Русия.

Избрани руски служители наскоро определиха неруските мигранти като източник на престъпност и социални вълнения и докладваното увеличаване на репресиите срещу мигранти в Русия може да е свързано с тази реторика.

Руските служители може също да се опитват да принудят мигранти да служат в руската армия в Украйна, вместо да излежават присъди в затвора. Това евентуално усилие може да бъде насочено и към предоставяне на групата "Вагнер" на по-голям набор от служители на фона на индикации, че нейната кампания за набиране на затворници се забавя.

Украински източници съобщиха, че руски служители продължават тайните мобилизационни мерки в окупираните територии. Украинският генерален щаб съобщи на 2 февруари, че руските окупационни служители в Горловка, Донецка област са наредили на всички бюджетни и комунални институции да представят списъци на лицата в окупационния военен регистрационен офис и че специална комисия ще оцени тези хора за призовка в руската армия.

Украински източници съобщиха, че руските военнослужещи продължават да се сблъскват с проблеми при изпълнението на договорите поради указа за частична мобилизация. Генералният щаб на Украйна съобщи, че руските военни отказват да освободят от служба 300 руски войници, действащи в Луганска област, въпреки факта, че тримесечните им договори са изтекли.

Украинският генерален щаб съобщи, че тези руски военнослужещи не са получили никаква финансова подкрепа въпреки продължаващата им служба.

ISW продължава да оценява, че Кремъл няма официално да отмени указа за частична мобилизация, за да оправдае правно продължаването на службата на мобилизирания персонал за неопределен период от време.

Руски източници вероятно разширяват твърденията, че избрани групи чужденци служат в руски доброволчески батальон, за да сигнализират на определени чужди държави, че уж има местни избиратели в техните страни, които заемат проруски позиции. Руски източници разшириха твърденията на 2 февруари, че турски доброволци са започнали бойна подготовка според ръководителя на окупационната администрация на Запорожка област Евгений Балицки. Доброволческият батальон Судаплатов окупира Запорожка област.

Един руски източник разшири видеоклип, показващ анонимен доброволец, говорещ турски, но руските източници не предоставиха никакво друго визуално потвърждение, че турски граждани служат в доброволческия батальон.

Руски източници също твърдят, че сръбски и шведски граждани служат в един и същи доброволчески батальон.

ISW не е забелязал потвърждение, че турски, сръбски или шведски граждани служат в това доброволческо формирование. Независимо дали тези чуждестранни граждани служат в тази формация или не, руските източници вероятно разширяват тези твърдения, за да сигнализират на Турция, Сърбия и Швеция, че в съответните им страни има предполагаеми местни избиратели, които заемат проруски позиции. Ако тези твърдения са верни, тогава доброволческият батальон вероятно ще се сблъска със значителни командни и контролни предизвикателства.

Руските сили и окупационните власти продължават усилията за идентифициране и арестуване на кримски татари по обвинения, че са свързани с екстремистки движения, забранени в Русия. Руски източници заявиха на 2 февруари, че руската Федерална служба за държавна сигурност (ФСБ) е арестувала предполагаем член на доброволческия батальон "Номан Челебиджихан" (въоръжена съпротивителна формация, създадена и разпусната през 2016 г., за да отхвърли инвазията на Русия в Крим, която остава забранена в Русия).

Неотдавнашните арести на кримски татари от ФСБ вероятно са свързани с дългогодишните усилия на Русия да консолидира обществения контрол над окупирания Крим чрез насърчаване на идеята, че антируските настроения са екстремистка или терористична дейност.

Засилващите се репресии на ФСБ срещу кримските татари също вероятно са свързани с мащабните усилия на Русия да проведе кампания за етническо прочистване в окупираните територии.

Руските федерални субекти и окупационните власти продължиха да обявяват патронажни програми в подкрепа на инфраструктурни проекти в окупираните територии на 2 февруари. Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин и губернаторът на Камчатския край Владимир Солодов обявиха на 2 февруари, че Камчатският край е поел патронажа на Свитлодарск и Мироновски, и двете в окупираната Донецка област.

Пушилин заяви, че Камчкият край вече е предоставил на двете населени места хуманитарна помощ и твърди, че той и Солодов са обсъдили планове за изграждане на пътища, детски градини, училища и спортен комплекс.

Пушилин заяви, че жителите на окупираните Светлодарск и Мироновски трябва да очакват резултатите от партньорството до есента на 2023 г.

Беларуските военни власти заявиха, че беларуските и руските сили са приключили съвместните си тактически авиационни учения на 2 февруари, както ISW съобщи на 1 февруари.

Не е ясно дали руските самолети, разположени на беларуски летища за участие в тези учения, ще останат в Беларус или ще се върнат в Русия.

Беларуски маневрени елементи продължават провеждането на учения в Беларус. Неуточнени елементи от беларуската 38-ма десантно-щурмова бригада проведоха бойна стрелба на полигона Брест в Брест, Беларус, на 2 февруари.

news.bg

Main Menu