Украйна ще получи ракети с обсег 150 км

03 Фев 2023 22:42
Украйна ще получи ракети с обсег 150 км Източник: EPA/БГНЕС

Съединените щати обявиха в петък нов пакет от оръжия и боеприпаси за Украйна на стойност 2,2 милиарда долара, съобщава АФП.

Списъкът включваше повече боеприпаси за ракетните системи HIMARS, които позволиха на украинските сили да се насочват зад руските линии, повече единици за противовъздушна отбрана и бронирани превозни средства, каза Пентагонът.

Украйна ще получи ракети с обсег 150 км. Пентагонът съобщи, че новият пакет от военна помощ на САЩ за Украйна включва боеприпаси GLSDB.

Говорителят на Пентагона генерал от Военновъздушните сили на Съединените щати Патрик Райдър коментира, че "общо сега САЩ са отделили 32 милиарда долара помощ за сигурността на Украйна от 2014 г. насам и 29,3 милиарда долара след непровокираното и незаконно нахлуване на Русия преди почти една година".

Според говорителя на Пентагона, пакетът ще включва "критични" способности за противовъздушна отбрана и бронирани пехотни машини, "които Украйна използва толкова ефективно, за да защити своя народ".

"Франс 24" пише, че Talking Europe е домакин на Марк Гитенщайн, посланик на САЩ в ЕС и близък довереник на президента Джо Байдън от 70-те години на миналия век. Гитенщайн зае поста си в Брюксел преди година и това се оказа бойно кръщение, тъй като войната в Украйна започна само няколко седмици след началото на работата му.

Попитан е за трансатлантическото сътрудничество относно Украйна и неотдавнашното напрежение между Брюксел и Вашингтон в светлината на американския закон за намаляване на инфлацията, за който ЕС се опасява, че ще постави европейските компании в неизгодно конкурентно положение.

Попитан дали има апетит и от двете страни на Атлантическия океан за подкрепа на Украйна в дългосрочен план, посланик Гитенщайн казва: "Разговарял съм с много сенатори, републиканци и демократи и това, което вземам от тези дискусии, дори от тези които може да очаквате да са скептици, е, че те ще продължат да подкрепят това усилие, докато украинците имат успех на място. И доказателствата досега са доста впечатляващи. Ще бъде трудно. Животи ще бъдат загубени. Ще има е брутално унищожаване на гражданска инфраструктура и собственост. Но в крайна сметка съм убеден, че украинците ще спечелят с оръжията, които предоставяме."

Запитан дали ЕС трябва да предостави повече военна помощ на Украйна, Гитенщайн казва: "Без да назовавам имена, има конкретни страни от ЕС, които биха могли да направят повече, сигурен съм. САЩ дават огромен лъвски дял от военния принос, със сигурност , въпреки че има други държави, които се справят доста добре. Но в крайна сметка това сравнение на това кой какво прави е малко като сравняване на ябълки и портокали, защото не измерва енергийните разходи, пред които са изправени европейците, или въздействието на бежанците, или прекъсването, което причинява в техните страни. Така че мисля, че споделянето на тежестта е доста равностойно, честно казано, ако вземете предвид всички тези фактори."

Обръщайки се към търговското напрежение между САЩ и ЕС, той казва: "Има някои пропуски в устава, които могат да бъдат коригирани чрез регламент и изяснени чрез регламент. Службата за вътрешни приходи на САЩ даде да се разбере, че търговските превозни средства не са обхванати от тези ограничения. Но ние няма да променим устава. Това няма да се случи."

Гитенщайн подчертава, че въпреки някои пропуски, той вярва, че дългосрочните интереси на ЕС и САЩ абсолютно съвпадат. "Трябва да изградим инфраструктура от двете страни на Атлантическия океан, за да сглобяваме електрически автомобили и батерии и да получаваме критични минерали. В САЩ и Европа нямаме инфраструктурата да добиваме критичните минерали, за да доставяме батериите. Имаме няма друг избор освен да развием тази инфраструктура, ако искаме да постигнем целта за премахване на двигателя с вътрешно горене до 2035 г. И искаме да го направим по начин, който не зависи от Китай, който няма същите ценности като нас. Ако сме научили нещо през последните три години, то е, че наличието на независима верига за доставки е от решаващо значение за нашата национална сигурност."

news.bg

Main Menu