Русия си върна 63 пленници, Украйна - 116

04 Фев 2023 15:42

Руското министерство на отбраната съобщи за завръщането на 63 военнослужещи от украински плен. Обменът е осъществен с посредничеството на ОАЕ

Според министерството някои от руските пленници принадлежат към така наречената "чувствителна категория": те са освободени благодарение на посредничеството на ръководството на Обединените арабски емирства.

"Всички военнослужещи вече са на територията на Руската федерация. Оказва им се необходимата психологическа и медицинска помощ и им се дава възможност да се свържат с роднини", съобщава Министерство на отбраната на Русия

Предишната размяна на затворници се състоя на 8 януари. По това време 50 руски военнослужещи се завръщат в Русия.

Украйна също потвърди за размяната. Ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак със съобщение в Telegram потвърждава, че 116 украинци са се завърнали у дома. Той публикува и снимки.

Според него сред освободените са защитници на Мариупол, партизани от Херсон, снайперисти от направлението Бахмут, както и други наши герои.

Сред 87-те войници от украинските въоръжени сили, двама са от специалните сили, седем от Националната гвардия, шестима от Националната полиция, петима от Държавната служба за гранична охрана, двама от Военноморските сили и един от Държавната служба за извънредни ситуации. От тях двама са офицери, а 114 са редници и сержанти.

С размяната са върнати и телата на двама загинали чуждестранни доброволци - Кристофър Матю Пери и Андрю Тобиас Матю, както и тялото на загинал украински войник, служил във Френския чуждестранен легион и завърнал се да защитава Украйна след руската инвазия - Евгений Кулик.

По данни на украинската президентската канцелария към края на декември 2022 г. около 3400 украински военнослужещи са държани в руски плен, други 15 000 души се водят за изчезнали. Към 31 декември данните са освободени 1596 души, включително военни и цивилни, освободени от руски плен.

Руската страна не е съобщавала данни за предполагаеми военнопленници, които се намират в украински ръце. Никога до този момент не е съобщавала и за размяна на тела на убити на фронта.

news.bg

Main Menu