Изтребител на САЩ свали китайския балон

05 Фев 2023 11:13
Изтребител на САЩ свали китайския балон Снимка БТА / АР

Американски военни самолети свалиха предполагаемия китайски шпионски балон на брега на Южна Каролина в събота, съобщи Пентагонът. В изявление в събота министърът на отбраната Лойд Остин каза, че американски изтребител, подчинен на Северното командване на САЩ, успешно е свалил балона по указание на президента Джо Байдън. Лойд каза, че балонът е бил използван от Китайската народна република „в опит за наблюдение на стратегически обекти в континенталните Съединени щати“.

Първо в района, в който се намираше летателното тяло в продължение на 20 минути кръжаха самолети, а след това от изтребител беше изстреляна ракета въздух-въздух и нарушителят беше свален над териториалните води на САЩ.

Балонът, който, според американски служители, носи голям товар от шпионско оборудване, е преминал над няколко стратегически обекта, включително силози за изстрелване на ядрени ракети, и се е превърнал в най-новата точка на възпламеняване на напрежението между Вашингтон и Пекин, коментира „USA Today“.

До вдигането на самолети срещу аеростата се стигна, след като още в сряда президентът Джо Байдън нареди на Пентагона да свали балона веднага щом това може да бъде направено без неоправдан риск за живота на американците по пътя му, но военното командване имаше притеснения, че отломките могат да са опасни за хората на земята.

„След внимателен анализ американските военни командири установиха, че свалянето на балона над сушата представлява неоправдан риск за хората в широк район поради размера и надморската височина на балона и неговия полезен товар за наблюдение“, коментира военният министър Лойд Остин. „В съответствие с указанията на президента, Министерството на отбраната разработи варианти за безопасно сваляне на балона над нашите териториални води, като същевременно внимателно наблюдава пътя му и дейностите по събиране на разузнавателна информация“, допълни шефът на Пентагона.

Министерството на външните работи на Китай заяви в петък, че балонът е бил граждански метеорологичен дирижабъл, предназначен за научни изследвания, който е бил издухан извън курса си. Това твърдение беше незабавно отхвърлено от американски служители.

Телевизионни кадри показваха как, на голяма височина балонът, чиито размери се сравними с тези на три училищни автобуса, се спуква в малка експлозия, преди да падне във водата. Американските власти ще се опитат да извадят отломките от океана, съобщи NBC News.

Main Menu