Започва срещата на върха на НАТО във Вашингтон

09 Юли 2024 07:26

Държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО се събират днес на тридневна среща във Вашингтон. Българската делегация ще бъде водена от служебния премиер Димитър Главчев. Основни теми на срещата ще бъдат подкрепата за Украйна, подсилването на отбраната на Алианса, включително на източния му фланг, и укрепването на отбранителната промишленост на държавите от Пакта.

Съюзниците ще отбележат 75-ата годишнина от подписването на Северноатлантическия договор. Споразумението е сключено в столицата на САЩ през 1949 г. от 12-те държави, основали западния алианс в началото на Студената война като противовес на тогавашния Съветски съюз.

Официалната българска делегация на срещата на върха на НАТО във Вашингтон ще бъде водена от служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев. Тя включва още служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, служебния заместник-министър на външните работи Мария Ангелиева, служебния заместник-министър на външните работи Невяна Митева и служебния заместник-министър на отбраната Аделина Николова.Българската позиция на срещата бе одобрена от Министерския съвет в края на миналия месец. Димитър Главчев заяви, че сумата за Украйна, която, може да отпусне България само при одобрение от НС, е посочена в българската позиция и възлиза на 80 милиона евро. Премиерът потвърди пред парламента, че български войници няма да бъдат изпращани в Украйна.

През първия ден от срещата на върха на НАТО днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще даде прием в Държавния департамент, посветен на темата "Жени, мир и сигурност", става ясно от официалната програма. 75-ата годишнина от създаването на алианса ще бъде отбелязана тържествено следобед в Аудитория "Андрю Мелън" - залата, в която Северноатлантическият договор е подписан на 4 април 1949 година.

Юбилейната среща на върха на Алианса ще бъде открита официално утре. След церемонията държавните и правителствените ръководители на 32-те страни членки на НАТО ще се съберат на заседание в съюзен формат. Президентът на САЩ Джо Байдън ще даде вечеря за лидерите на останалите държави от алианса.

В четвъртък - последния ден от форума, държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО ще имат заседание с участието на партньорите от Индийско-тихоокеанския регион и Европейския съюз. Поканени са лидерите на Австралия, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея, Украйна и ЕС, съобщи Държавният департамент на САЩ.Програмата на срещата приключва със заседание на Съвета НАТО-Украйна. След неговия край ще бъдат дадени заключителни пресконференции.

Утре и вдругиден, паралелно със срещата на върха, ще се проведе и Публичен форум на НАТО. Целта на събитието, организирано съвместно от правителството на САЩ и няколко мозъчни тръста - Атлантическия съвет, Центъра за нова американска сигурност, Германския фонд Маршал на Съединените щати, ГЛОБСЕК и института "Хъдсън", е да повиши обществената осведоменост за решенията на алианса.Украйна няма да получи покана за членство, но съюзниците ще потвърдят сближаването си с нея.