КОЦ – Пловдив разреши сложен казус: Пациент с неясни документи от Гърция и множество метастази вече се лекува успешно у нас

17 Май 2018 13:06

 

Специалисти от Комплексния онкологичен център разрешиха сложен медицински казус, свързан с неясна документация от чужбина на пациент с рак на дебелото черво с множество метастази. 

Случаят е с 49-годишен мъж от първомайско село, който е бил здравноосигурен в Гърция. Пристигнал при онколозите с куп изследвания само на гръцки език, които не можело да бъдат разчетени в пълнота. Първият проблем, който се очертал, е,че нямал пари да си преведе документацията. Не е било ясно и как да докаже, че е здравноосигурен в друга държава от ЕС. Най-лесният начин да го лекуват у нас се оказал, да се внесат вноски и в България, за да бъде включен и в нашата система. 

Единственият медицински факт, който бил известен на лекарите е, че в Гърция 49-годишният мъж е лекуван от рак на дебелото черво, но не е ясно как, тъй като не му е правена операция. Отделно, когато пристигнал в онкоцентъра, пациентът не можел да движи дясна ръка и крак. Това затруднило диференциалната диагноза, тъй като не било ясно дали е направил инсулт от неконтролираната хипертония, която онколозите установили тук, или от метастаза от карцинома. 

Наложи се да започнем отнякъде, първо, за да го вкараме в системата, и след това - да започнем да го лекуваме, коментират специалистите. Тръгвайки почти от нулата, след скенер, лекарите открили, че пациентът има метастаза в мозъка, откъдето идва десностранната пареза. Затова болният човек  бил насочен първо към неврохирургия за операция. След като тя преминала успешно, онколозите го планували за лъчетерапия, но междувременно се появил друг проблем – пациентът почнал да се подува и все по-трудно да се изхожда, затова лечебната тактика се променила. Светкавично го насочили за хирургична интервенция на дебелото черво. Лъчетерапията се провела след нея, а постепенно пациентът започнал да се възстановява от парезата, причинена от метастазата в мозъка и вече се движел с бастунче. След ново изследване на скенер обаче се оказало, че пациентът има метастази в черен и бял дроб, поради което започнала системна химиотерапия.  

Така, след куп перипетии, пациентът е вкаран в здравноосигурителната ни система, високото кръвното налягане – контролирано, допълнителните проблеми, които се появили междувременно – овладяни. Системната химиотерапия се провежда и пациентът се справя много успешно.  

Проблемът обаче с хората, осигурени в чужбина, е кардинален. Ако този човек  не беше вкаран в системата, кой и как щеше да го лекува, питат се онколозите. Реално, това трябва да го направи личният му лекар.  Но след като в България излиза като неосигурено лице, стои въпросът има ли джипи. Специалистите предполагат, че техният пациент не е имал такова въобще. Роднините също не били наясно.