Четири бебета проплакаха на Бабинден в АГ клиниката на УМБАЛ Свети Георги

21 Ян 2019 15:13

Четири бебета проплакаха в Деня на родилната помощ в АГ клиниката на УМБАЛ “Свети Георги“ в Пловдив, където с ритуално измиване на ръцете на лекари и акушерки бе отбелязан празника. Проф. Екатерина Учикова и проф. Мая Кръстева разчупиха питката, с която се "предсказва" дали през новата година ще се родят повече момичета или повече момчета. Сравнително равномерно разчупената питка показа, че през годината ще се раждат поравно деца и от двата пола.

 

Повече здрави бебета и нормални раждания си пожела екипът на отделението през настоящата година, пожела началника на клиниката проф. Екатерина Учикова.

През 2018 година в клиниката се отчита спад на раждаемостта. Станали са 1 600 раждания, което е със 100 по-малко в сравнение с 2017 година, съобщи проф. Учикова. Тя и колегите й призоваха младите майки да раждат по естествен път и ако няма медицински показания да не прибягват до секцио.

Според старшата акушерка Дора Мрянова „да помогаш да се роди новия живот е най-великото щастие, което може да се случи на една жена“. „Здрави ли са бебета и майките след раждането е най-голямата награда за нас и лекарите“, допълни акушерката, изродила хиляди бебета в дългогодишната си практика.

Main Menu