Спасиха две бебета с тегло от 650 и 950 грама в Пловдив

15 Мар 2019 08:17

Неонатолози спасиха живота на две бебета, родили се с екстремно ниско тегло - под 1 килограм, и прекарали месеци в интензивното отделение в АГ болница в Пловдив.

Юлия Хумчева е един от най-малките пациенти на отделението - тя е родена в 28 гестационна седмица с тегло 650 грама от майка с много тежка прееклампсия, съобщиха от лечебното заведение.

Владимир Джинов пък се ражда след спешно секцио в 31 гестационна седмица с тегло 950 грама и диагноза вродена пневмония и перикарден излив.

Юлия е първото бебе, на което е приложено лечение по най-иновативен метод - сърфактант по неинванзивен начин ЛИСА - less invasive surfactant administration/, последвано от вентилация чрез назален CPAP. Владимир е лекуван по същия начин. Този метод е атравматичен за бебетата и осигурява адекватно дишане без инванзивни методики както преди.

Месеците болничен престой не прекъсват връзката между децата и техните семейства. Родителите имат ежедневен достъп до своите деца в интензивното отделение. По време на престоя се осигурява кенгуру грижа - метод, известен още като "кожа до кожа", който запазва близката връзка между родителя и детето и помага на недоносеното по-бързо да излезе от критично състояние. Няколко дни преди изписването майките заедно със своите деца пребивават в семейна стая.

Близката връзка понижава нивото на стрес и дава възможност на майките наравно с медицинския персонал да участват в отглеждането им. Това са част от начините, които гарантират по-добра прогноза от проведеното лечение.

Юлия и Владимир са едни от многото малки пациенти, които преминават всяка година през едно от най-големите неонатологични отделения в страната ни.

 

След проведеното лечение и двамата бяха изписани - Юлия с тегло 2100 грама, а Владимир - 2060 грама, в добро състояние.

Main Menu