С уникална лапароскопска операция спасиха бременна жена

18 Мар 2019 13:35

 

В полунощ на 12-ти март лекари от пловдивска болница успешно извършиха изключително сложна лапарскопска операция и спасиха майка, бебе и матка. Пациентката е 31-годишна бременна жена в четвърти месец, която постъпва по спешност в болницата с остър хирургичен корем, ригидност и оплаквания за силни болки. Дежурният екип, състоящ се от д-р Даниел Ставрев и д-р Красимира Чалова, реагира изключително бързо и пациентката бива въведена в операционна веднага със съмнения за формация на единия яйчник. След стартиране на процедурата става ясно, че жената има 9-сантиметрова миома на матката с некроза – с размер 2/3 от самата матка и почти колкото детска глава. Операцията е изключително сложна предвид състоянието на пациентката, големината и разположението на миомата, както и факта, че това е първа и изключително желана бременност за нея. Полето на работа е сведено до минимум – екипът не трябва да докосва 2/3 от областта, в която оперира, за да избегне голям риск и страшни последици за майката и за детето. Миомектомията е извършена по лапароскопски път и е отнела двойно повече време от стандартните такива процедури заради повишеното внимание за живота и на двамата пациенти. След близо два часа миомата е премахната, пациентката е изведена от операция в добро състояние, без белези за кървене и с добър сърдечен ритъм на бебето.

Лапарскопският метод не е случаен избор – 90% от всички операции в болницата се извършват именно така. Лапароскопските операции се считат за най-щадящи и безопасни за пациентите, позволяващи по-прецизна работа и по-ефективно лечение. Методът е най-добър с оглед здравето на пациентите и тяхното възстановяване след оперативна намеса – следоперативната болка липсва, а болничният престой и следоперативното възстановяване са сведени до минимум. Няколко дни по-късно пациентката вече е изписана в много добро състояние, но с уговорката да бъде наблюдавана от акушер-гинеколозите, които отблизо да следят за нормалното протичане на бременността до нейния край и успешното пълно възстановяване на пациентката.

След операцията д-р Даниел Ставрев споделя, че бързата реакция, опитът и болничните условия са причините операцията да е преминала толкова успешно. За изминалата година са се извършили 4026 гинекологични операции, 90% от които по лапароскопски път. До момента за 2019 този брой е над 1000.

Main Menu