Фондация "Нашите недоносени деца" внесе проект в Министерство на здравеопазването за дългосрочно проследяване на преждевременно родените деца

02 Юни 2019 16:34

Всяка година в България се раждат повече от 6000 недоносени деца. За тяхното пълноценно развитие и възстановяване е необходима не само висококачествена неонатологична грижа в периода на болничния им престой, но и добре функционираща система за комплексно проследяване на развитието им от медицински и развитийни специалисти след изписването. Проучване на фондация "Нашите недоносени деца" от февруари 2019 г. проведено сред повече от 800 родители от цялата страна, показва че 46,4% от родителите не са получили информация и график за необходимите прегледи на детето след изписване в периода на първата му година, а цели 84,7% не са получили информация относно нуждата от проследяване през втората година на детето.

Именно липсата на национално утвърдена програма, която да гарантира провеждането на навременни консултации и прегледи за недоносените деца от 0 до 7 години, бе основателната причина Фондация “Нашите недоносени деца” да внесе в Министерство на здравеопазването проект за Национална програма за проследяване на преждевременно родени деца до 7-годишна възраст и препоръките си относно необходимите законодателни промени.

Препоръките в проекта са за осъществяване на превенция и ранно откриване на потенциални заболявания или трудности в развитието на недоносените деца. Това от своя страна, ще доведе до по-ранното и навременно откриване на състояния, които адресирани навреме, биха могли да бъдат напълно преодолени или последиците сведени до минимум така, че да не оказват съществено влияние върху качеството на живот на детето.

Проектът е подкрепен от Българската асоциация по неонатология, Офис на Световната здравна организация (СЗО) в България, Национална мрежа за децата, както и съгласуван с Вера Рангелова - Директор „Програми за ранно детско развитие“, УНИЦЕФ България. Препоръките в проекта са базирани на най-съвременните Европейски стандарти за грижа за здравето на новороденото, създадени по инициатива на Европейската фондация за грижа за новородените EFCNI съвместно с повече от 220 здравни експерти от различни области на детското здраве и развитие.

Фондация “Нашите недоносени деца” работи активно за осигуряването на пълноценна подкрепа за недоносените деца и техните семейства в България. В тази връзка, през месец април в София бе проведена Кръгла маса, посветена на изграждането на единни препоръки за проследяване на недоносените деца до 7-годишна възраст. В събитието, както и в последвалото консултиране и финализиране на проекта за Национална програма за проследяване на преждевременно родени деца до 7-годишна възраст, взе участие консултативен съвет от специалисти от областта на медицината (педиатри, неонатолози, офталмолози, нефролози, рехабилитатори), ранното детско развитие (психолози, логопеди, ерготерапевти), адвокат по медицинско право и експерти по застъпничеството.

С медийната подкрепа на Diema Family, част от NOVA Broadcasting Group!

В България всяка година се раждат над 6000 недоносени бебета. 30% от тях получават тежки увреждания, а над 50% получават различни по-леки дългосрочни проблеми, които с адекватна ранна интервенция са преодолими. Всеки може да се включи в кампанията „Големи чудеса за малките герои”, като направи своето дарение на специалната платформа www.donate.premature-bg.com или със DMS BEBE на номер 17 777 за абонати на Telenor, Vivacom и A1.

Ключови факти за недоносените бебета:
- Всяка година в целия свят се раждат над 15 млн. недоносени бебета
- Над 1 млн. бебета годишно умират вследствие на преждевременно раждане
- 1 на всеки 10 бебета се ражда недоносено - в световен мащаб и в България
- Над 6000 е броят на недоносените бебета в България всяка година
- Най-малкото оцеляло бебе-българче е родено само 250 грама. Малката Мади е била спасена в Германия.
- 30% от недоносените бебета получават тежки увреждания като детска церебрална парализа, ослепяване, тежки белодробни проблеми и др.
- Над 50% от децата, родени преждевременно получават различни по-леки дългосрочни проблеми като обучителни затруднения, проблеми с моториката, социалната адаптация, поведенчески особености и др.
- Голяма част от тези проблеми са преодолими с адекватна ранна интервенция
- Не съществува национална програма за проследяване и превенция на усложнения при недоносените деца
- 93% от недоносените деца в България не получават кенгуру-грижа или т.нар. метод кожа до кожа
- Научни изследвания доказват, че развитието на мозъка на децата, получили кенгуру-грижа е по-пълноценно в сравнение с тези, които не са имали достъп до такава грижа
- Над 50% от родителите на недоносени деца страдат от посттравматичен стрес
- Над 75% НЕ са получили никаква психологическа подкрепа
- 60% са получили съвсем оскъдна информация за проблема недоносеност
- Близо 40% са виждали детето си само веднъж седмично докато е в болница

За фондация „Нашите недоносени деца“ (ФННД)
Има преживявания, които превръщат личната болка в мисия, мъката и изплаканите сълзи - в двигател на значими каузи. Нашата лична болка ни обедини в общата цел да помагаме на други други семейства, сблъскали се с предизвикателството да отглеждат недоносено бебе в България. Фондация „Нашите недоносени деца” е създадена през 2012 г. от три майки на недоносени деца. От създаването си работим за реализирането на цялостен подход в подкрепата на недоносените деца и техните семейства:
● Осигуряване на актуална и медицински достоверна информация за родителите.
● Осигуряване на психологическа подкрепа, както за семействата, така и за децата
● Подобряване на материалната база на неонатологичните отделения
● Даряване на медицинска апаратура
● Застъпничество и работа с институциите за подобряване на държавните политики в сферата на неонатологията и дългосрочната грижа за преждевременно родените деца.
● Застъпничество за подобряване на цялостната грижа в сферата на майчиното и детското здравеопазване.
● Промотиране на семейно-ориентирана грижа в неонатологичните отделения, чрез изграждане на семейни стаи и пространства, пригодени за семействата на недоносени и болни бебета.
● Грижа за комфорта на недоносените бебета - даряваме покривала за кувьози, гнезда, които осигуряват ембрионалната позиция на бебето, развиваме инициативата “Да плетем и шием за недоносените бебета”, даряваме специализирани столове за кърмене и кенгуру-грижа.
● В семеен център “Малки чудеса” концентрираме усилията си върху ранното детско развитие, чрез предлагане на широк спектър от социални услуги, насочени към пълното разгръщане на детския потенциал.

 

Main Menu