Оперираха тумор на носа, заел три четвърти от лицето

29 Авг 2019 16:06

 

Специалистите от Комплексния онкологичен център в Пловдив оперираха успешно огромен тумор на носа, който е засягал три четвърти от лицето. Бил е с такива големи размери, че пациентът едва е виждал. Когато е потърсил лекарска помощ, носът е представлявал жива рана - целият разязвен. Гледката е била потресаваща.
Чудехме се дали ще можем да отстраним образуванието успешно. За щастие успяхме да се справим – премахнахме го оперативно и направихме пластика на един етап. Остава лицев дефект, но го спасяваме, коментира главният оператор хирургът-онколог д-р Ваня Балева.
Става въпрос за спиноцелуларен карцином, започнал вероятно от кожата на носа. Мъжът е овчар, живее сам в пазарджишко село и съвсем се е занемарил. Изчаквал е над 2-3 години, преди да отиде на лекар. За мен е голяма загадка защо хората чакат толкова дълго. Нямам обяснение, коментира д-р Балева.
Спиноцелуларният карцином е втората най-разпространена форма на рак на кожата. В началото представлява надигнато образувание с коричка, разраства се бързо. Най-уязвими са онези части на тялото, които са изложени на слънце. Този вид рак е напълно лечим, ако се открие навреме.

Main Menu