Ананиев: Повече пари за здраве догодина

26 Сеп 2019 14:52

"Със сигурност ще бъдат повече парите за здраве догодина. Това мога да ви го обещая още сега."

Това заяви здравният министърът Кирил Ананиев пред журналисти по повод вчерашното подаване на 21 колективни оставки на медицинските сестри от болница "Токуда", на няколко сестри от болницата в Карлово и за предстоя протест на здравните специалисти.

Той не каза колко повече пари за здраве ще има от догодина, но те ще бъдат използвани за НАТ технологиите, за трансплантациите, за претрансплантационния период и следтрансплантационния период, за заплащане на трансплатанционните екипи и други.

 

Информацията, с която разполагат медиите, разполага и здравният министър за колективните оставки на сестрите, защото източникът на информация е един и същ. По думите на Ананиев безспорно притеснителен е фактът, че наистина са подали колективни оставка, но въпросът е дали всички са подали оставки или част от тях. "Информация е малко разнопосочна. Но колкото и да са, е притеснително, защото това е една от големите болници в София и в България, където преминават хиляди български граждани", изтъкна Ананиев.

Той възнамерява да покани на среща ръководството на "Токуда", за да разбере какви са истинските причини за колективните оставки на медицинските сестри. Ананиев все още не разполага с анализа за това коя болница с колко пари е увеличила заплатите, тъй като до края на септември трябва да получи резултатите.

 

Здравният министър отчете, че има проблем и в болницата в Карлово, но иска да го чуе от директора на болницата, тъй като пристигала разнопосочна информация.

На въпрос дали има резултати от разследването за поставяне на стентове на здрави пациенти, без да е необходимо, Ананиев отбеляза, че изпълнителна агенция "Медицински надзор" разследва случая и когато има повече информация, тя щяла да бъде оповестена. "Все ми се иска да не вярвам, че това се е случило, защото не е човешко в чисто човешки план", подчерта здравният министър./news.bg

 

Main Menu