ДКЦ Пълмед с експресен PCR тест за COVID-19 с резултат до 30мин

12 Ное 2021 14:33

 


Лабораториите на Университетските медицински комплекси „Софиямед“ и „Пълмед“, гр.Пловдив, които са определени за потвърждаващи при изследване на пациенти с COVID-19, за първи път в България въвеждат чрез последно поколение апаратура супер експресен RT-PCR тест с резултат до 30 минути.

Апаратурата, която стартира работа в двете лаборатории се нарича „VITA PCR”. Тя е производство на водещата, световно известна компания „CREDO diagnostics“ и е единствената към момента у нас.

Новата платформа се използва както за по-бързо получаване на резултати при суспектни пациенти, които се приемат за лечение в болница, така и за тестване на амбулаторни лица.

Фирмата вносител за България “Биомед” изтъква, че апаратурата функционира и в областната болница в Ratzeburg-Mölln, Германия, където е представена на Германския министър на здравеопазването Jens Spahn.

Експресен PCR тест за COVID-19 с резултат до 30мин. може да се извърши без или с предварително записване на час на тел. 02 465 0000 или онлайн през системата на Superdoc.bg за изследване в ДКЦ „Софиямед“ -БЛОК1 (София, бул.Г.М.Димитров 16). За изследване в ДКЦ „Пълмед“, гр.Пловдив е необходимо предварително записване на тел.032 607 300 или онлайн през системата на Superdoc.bg

*При технологична и организационна натовареност резултатите от изследването с новата апаратура може да бъдат готови и до 2 часа и се получават според реда на взетите проби.

Main Menu