Генчо Начев: Не достигат общопрактикуващи лекари, 30% от тях са за пенсия

30 Мар 2022 10:49

От 1 април, след като отпадне извънредната епидемичната обстановка у нас, болниците ще трябва да минат в нормалния си начин на работа, да приемат повече пациенти, да се освободят от леглата за COVID-19. Мениджмънтът на тези заведения трябва да се настрои, че няма да има допълнително плащане за COVID-19, което беше добре за персонала. Това каза в студиото на "Денят започва" директорът на болница "Света Екатерина" в София проф. Генчо Начев.

Същевременно обаче се очаква с около 25% покачване на клиничните пътеки, като ще трябва да се осигурят средства за възнаграждение на персонала на болниците от това покачване.

Проф. Начев заяви, че освен тези 1000 лв, които бяха осигурени от бюджета на държавата по време на пандемията, много болници, включително и "Св. Екатерина", са плащали допълнителни помощи.

"При добър анализ на ситуацията и добро ръководство ще трябва да се намерят пари. Покачването на минималната работна заплата обаче, ще доведе и до покачване на средната заплата", каза директорът на "Св. Екатерина".

Според него не е вярно, че пандемията е показала недостатъци в системата, а напротив - системата доста добре се е справила с пандемията. Не се е наложило България да праща пациенти в други държави, докато Франция например, която пращаше пациенти в Германия.

Той обаче е категоричен, че има промени, които трябва да се направят. Има луфтове в системата, които трябва да намерят своето решение.

 

По думите му изтичането на специализирана работна ръка навън не е от времето на пандемията, а се знае отдавна. За това трябва да се вземат мерки, които не са толкова лесни. Хората не отиват само заради финансовия стимул, а на места, където има строго определен ред на кариерно развитие. Те могат да се задържат тук с възможност за специализация и по-голямо възнаграждение на труда.

Според проф. Начев има нужда от промени във всяка една област - като се започне от общопрактикуващите лекари, мине се през специализирана доболнична помощ и болничното лечение.

Общопрактикуващите лекари са 3661 при необходимост от 5000, каза той. Има недостиг и тази специалност вече не е атрактивна. 30% от тях са в пенсионна възраст. Няма възможност всеки от тях да е на разположение 24/7, а и голяма част от пациентите в техните листи не са доволни от обслужването, каза проф. Начев.

Генчо Начев коментира още, че без силна спешна помощ не могат да станат никакви реформи в здравеопазването.

По думите му за една добра спешна помощ трябват хеликоптери, линейки и подготвени парамедици.

"При силна спешна помощ може да се направи всякаква реформа без да се очаква ще има негативно отношение към гражданите", каза той.

Main Menu