Уролози от „УМБАЛ-Пловдив“ в битка с последиците от Ковид

21 Апр 2022 11:12

 

От насаждането на страх, че в болниците пациентите ще се заразят с коронавирус, сега има случаи на онкологични заболявания в много напреднал стадий.

Само през последната седмица оперирахме трима души – от София, Благоевград и Варна, които бяха с толкова авансирал карцином на пикочния мехур, че успяхме само да го отстраним, без да го заместим с нов. За жалост пациентите са млади – между 40 и 60 г., но ще останат инвалиди. Това каза началникът на Клиниката по Урология в „УМБАЛ-Пловдив“ проф. д-р Димитър Шишков.

Професорът припомни, че клиниката е център за заместване на пикочен мехур и до момента тук са извършени повече от 650 интервенции, при които обхванатият от туморен процес орган е подменен с нов, изработен от тънките черва на самия пациент. Преживяемостта на нашите болни, оперирани на време, е повече от 18-20 години, посочи проф. Шишков.

В този момент обаче уролозите са безсилни, защото болните търсят помощ прекалено късно. „Понякога причина за това е и забавяне в други лечебни заведения. И макар диагнозата да е пределно ясна, пациентът не се насочва за хирургично лечение. Апелирам колегите да пращат на време хората с диагноза карцином, за да може да им се окаже пълноценна помощ“, заяви проф. Шишков. Той изтъкна, че задържането на болните оказва негативно влияние и при лапароскопските урологични операции, защото пречи те да бъдат извършени своевременно и се налага да се правят отворени интервенции.

Проф. Шишков припомни, че през изминалите 2 години, белязани от няколко Ковид вълни, той непрекъснато призоваваше хората да не се страхуват да ходят на прегледи и консултации. Като ръководител обяви, че клиниката открива „зелен коридор“ за консултации на пациенти и предупреди, че отлагането на прегледа носи единствено негативни последици.

Две групи последици при пациенти след преболедуван Ковид обособяват в Клиниката по Урология. Едната е ръст на случаите на простатит при мъже, които до този момент не са имали никакви оплаквания от простатата.

Другата голяма група пациенти са тези, които имат проблеми с потенцията. Всички около 60 души са споделили, че трудно осъществяват полов акт и са потърсили помощ при специалистите. Тези пациенти се проследяват от началото на 2022 г., за да се изясни какви са последиците от вируса върху сексуалните способности.

Main Menu