Без задължителни маски в самолетите в Европа от днес

16 Май 2022 08:30

Без маски в самолетите в Европа от днес.

Европейската агенция за авиационна безопасност и Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията обявиха още преди пет дни, че от 16 май няма да се изисква носенето на маски на летищата и в самолетите в Европа.

"От следващата седмица вече няма да е необходимо маските за лице да бъдат задължителни при въздушните пътувания при всички случаи, което в общи линии е в съответствие с променящите се изисквания на националните власти в Европа за обществения транспорт", каза изпълнителният директор на Европейската агенция за авиационна безопасност Патрик Ки.

Редица американски авиокомпании заявиха през април, че вече няма да изискват носенето на маски, след като федерален съдия във Флорида постанови, че разпореденото от правителството на САЩ задължително носене на маски в обществения транспорт е незаконно.

Директорът на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията Андреа Амон каза, че макар носенето на маска да престане да бъде задължително, "е важно да се има предвид, че заедно с физическата дистанция и добрата хигиена на ръцете то е един от най-добрите начини за намаляване на заразяването".

Авиокомпаниите са съветвани да насърчават пътниците да носят маски в самолетите, пътуващи за и от места, където в обществения транспорт все още се изисква носенето на маски.

Main Menu