Д-р Томи Чиплаков: Гастроентерологията изключително бързо се развива през последните години

13 Юни 2022 10:25

 

Гастроентерологията е мултидисциплинарна област на медицината, казва д-р Томи Чиплаков. Според него тя комуникира почти с всички останали специалности. „Всъщност това ме привлече в нея, защото е вътрешна специалност, а и последните 5-6 години доста бързо се развива в сферата на инвазивните изследвания, в лечението на хепатитите“, допълни младият лекар.
Той е специализант по гастроентерология от 2 години и половина. Вече два месеца е в екипа на болница „Медлайн“ и печели доверието и любовта на пациентите. „Изключително внимателен, грижовен, лекар с огромно сърце. Въпреки че е млад, д-р Чиплаков след преглед ми направи чудесна диагностика и ми даде много добри съвети“, коментира възрастна дама, постъпила с притеснителни диагнози в отделението. „Възхитена съм от личността и професионализма му. За първи път от години доктор ми прави обстоен преглед, с внимание и мило отношение. Назначи ми изследвания, за да се установи каква е причината за проблемите ми. Прекрасен лекар. Радвам се, че има млади, надеждни, добросърдечни лекари, с които знаем, че сме в сигурни ръце“, допълва пациентка от Пловдив.
Д-р Томи Чиплаков споделя, че още като ученик в 10 клас в Математическата гимназия с профил „Английски език и информационни технологии“ в Пазарджик мечтаел да помага на хората и решава, че негово призвание е медицината. Той е първият доктор във фамилията. Завършва Медицинския университет в Пловдив през 2016 г. „Преди да ме приемат в МУ мислех, че ще специализирам АГ. После преминах през различни интереси, свързани с ортопедията, хирургичната и вътрешната специалност. Минаха изпитите с много добри и отлични оценки, но когато имаш магнетични преподаватели е много трудно да избереш, като какъв специалист искаш да се реализираш. Добрият преподавател ти запалва „огънчето“ и те въвежда в своя професионален свят… В гастроентерологията ми хареса, че ехографията и инвазивните изследвания ти дават възможност без операция, да диагностицираш и решаваш здравословни проблеми да пациентите“, разказва д-р Томи Чиплаков. Преминава стажове в УМБАЛ „Св. Георги“ и „Каспела“.
„На първо място за мен трябва да има доверие между пациент и лекар, както и човешко отношение. Изключително важна е профилактиката и пациентите да си обръщат внимание навреме. Заболяванията са напълно овладяеми, когато хората водят здравословен начин на живот“, казва д-р Чиплаков. Той даде пример със световната практика: „Има страни, в които профилактичната колоноскопия е задължителна. Според съвременната наука тя е абсолютно наложителна за пациентите над 50-годишна възраст. По този начин се наблюдава състоянието на червата, защото всеки полип сам по себе си е преканцероза. Ако има подобни образувания, могат да се премахнат и да се предотвратят злокачествените“, уточни младият гастроентеролог. Според него мъжете рядко обръщат внимание на здравословното си състояние и затова заболяванията, с които стигат в болница са в по-тежка форма. Неговото желание е случаите с гастроентерологични проблеми да се сведат до минимум. „Най-голямото удовлетворение на един лекар е, когато пациентът е казал, че вече е възстановен и се чувства добре“, споделя д-р Чиплаков и допълва, че това го прави щастлив и му дава енергия да продължи да се усъвършенства в професията.
Д-р Томи Чиплаков е специализант по гастроентерология от две години и половина. Професионалното си развитие започва през 2016 г., ,когато започва да се занимава с гастроентерология. От 2 месеца е в МБАЛ „Медлайн“. Средното си образование придобива в Математическата гимназия в Пазарджик, специалност „Английски език и информационни технологии“. Завършва медицина в Медицински университет – Пловдив през 2016 г.

Main Menu