Мащабен международен курс показа операции на живо в УМБАЛ „Свети Георги”

16 Юни 2022 06:34


За поредна година се проведе курс с международно участие в УМБАЛ „Свети Георги ЕАД – Пловдив. Темата на двудневното събитие бе „Ендоназална хирургия на заболяванията на носа, синусите и слъзните пътища“ и се проведе в Интегралния център за лечение на тумори и травми на глава и шия.
Курсът включваше т. нар. live surgery, като в него участие взеха 15 специалисти и специализанти по оториноларингология.
Участниците в обучението имаха възможност да наблюдават операциите в реално време, посредством видеовръзка с 10-та аудитория в лечебно заведение.
Ръководител на специализираното обучение бе проф. д-р Карен Джамбазов, д.м., председател на Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия, ръководител на Катедра по УНГ болести към Медицински университет – Пловдив и изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив.
Операциите, които показаха в рамките на курса, бяха извършени с изключително модерна и високотехнологична апаратура. 6-месечно бебе с установена едностранна хоанална атрезия, която не му позволява да се храни ефективно и да диша добре, 59-годишна жена със сълзотечение от лявото око, и ендоскопска пансинустомия, подкрепена с навигационна система на 56-годишен пациент със затруднено носно дишане.

Навигационната система успява да визуализира анатомичните структури по време на операция. С нея може да се проследява местоположението на инструментите спрямо анатомията с точност под 1 милиметър. С апаратурата по-ясно се очертават границите, оптимално се определя разположението и размера на патологичния процес и оттам – планирането на обема инвазивни действия. Визуализацията се осъществява в 3D формат, преди и по време на операцията. Навигационната система насочва хирурзите по време на оперативни процедури като функционална ендоскопска хирургия на синусите (FESS), ендоскопски интервенции на основата на черепа и странични интервенции на основата на черепа.

Ендоскопската техника за ендоназална синус хирургия позволява минимално инвазивен подход, като използва носните ходове като естествени коридори. Предимствата за пациентите включват липса на белези след операцията, както и кратък постоперативен период и бързото възстановяване.
Целта на курса бе да се повиши квалификацията на младите специалисти по оториноларингология и те да се запознаят със съвременните методи за лечение на заболявания на носа, синусите и слъзните пътища.
В него се включиха специалисти от различни държави и болници - д-р Алберто Шрайбер, който е специалист оториноларинголог в болницата в Бреша (ASST Spedali Civili – Brescia) и Университет в Бреша, Италия. Проф. д-р Йоанис Константинидис - специалист оториноларинголог, Associate Professor in Otorhinolaryngology, Aristotle University of Thessaloniki, Гърция, както и проф. д-р Румен Бенчев, д.м.н. - специалист оториноларинголог, УМБАЛ „Софиямед“, проф. д-р Стефан Сивков, д.м. – ръководител катедра по „Анатомия, хистология и ембриология“ към МУ – Пловдив. Лекции изнесоха проф. д-р Диляна Вичева, д.м. – председател на Българското ринологично сдружение, проф. д-р Николета Трайкова-Джамбазова – специалист по образна диагностика и д-р Александрина Топалова от Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив.
Лектори бяха още доц. д-р Петър Руев, д.м. който е началник на УНГ отделение в Болница „Тракия“, Стара Загора, доц. д-р Христо Златанов, д.м. – специалист по УНГ болести, ВМА София и проф. д-р Чавдар Стефанов д.м.н. – завеждащ клиника по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ ,,Свети Георги“ – Пловдив.

Main Menu