Отделението по гастроентерология към МБАЛ „Св. Пантелеймон“ получи най-съвременен ехографски апарат

03 Окт 2022 15:43
Ехографският апарат на Сименс е с възможност за извършването на котрастно-усилена абдоминална ехография Ехографският апарат на Сименс е с възможност за извършването на котрастно-усилена абдоминална ехография

 

Отделението по гастроентерология към МБАЛ „Св. Пантелеймон“ Пловдив от месец септември е оборудвано с най-съвременен ехографски апарат на Сименс. Немската техника е с възможност за извършването на котрастно-усилена абдоминална ехография. Тази методика е особено подходяща за извършването на диагностика на чернодробни огнищни процеси. При необходимост може да се осъществи и биопсична диагностика на такива лезии. Това заяви началникът на отделението д-р Димитър Терзиев. Отделението на болницата е високоспециализирано в диагностиката и активното лечение на целия спектър от заболявания на гастро-интестиналния тракт, черния дроб и жлъчно-панкреасни заболявания. Има признато второ ниво на конпетентност. Отделението разполага с 9 болнични легла. Оборудвано е със съвременна техника от най-висок клас: апарат за абдоминална ехография с възможност за извършване и на контрастно-усилена ехография и биопсия под ехографски контрол, ендоскопска апаратура за провеждане на диагностични и лечебни ендоскопски изследвания на хранопровод, стомах, дванадесетопръстник и дебело черво. Екипът на отделението се състои от двама лекари със специалност гастроентерология, двама специализиращи лекари, две медицински сестри.

Приемат се пациенти в планов или спешен порядък, насочени от общопрактикуващи лекари, лекари – специалисти от доболничната помощ, самонасочили се пациенти, както и такива преминали през спешен кабинет.