Печат на тази страница

Проф. Аргирова: Атакувайте веднага коктейла от грипни вируси, има лекарства

15 Ян 2023 08:46
Проф. Аргирова: Атакувайте веднага коктейла от грипни вируси, има лекарства Снимка: БТА

Коктейлът сега е предимно от грипни вируси, има и случаи на COVID, рино вируси, адено вируси. Времето е много подходящо за заболявания, но причината за боледуване обаче е и, че сме малко като отвързани. Не се носят маски, дори на масови събирания на хора, а трябва, заяви проф. Радка Аргирова по БНТ.

В София положението не е особено тежко. Най-чувствително са засегнати най-възрастните хора и младите до 20 години. Мисля, че няма да стигнем до национална грипна ваканция, заболеваемостта се движи на вълна от изток от запад, прогнозира експертът.

Много бързо се появяват симптомите, инфекциите са с едни от най-кратките инкубационни периоди. По аптеките има противогрипни препарати - ремантидин, тамифлу, трябва да се взимат веднага, не антибиотици обаче, обясни експертът. Тя подчерта, че най-важното при лечението на грипа е вирусът да бъде атакуван при появата на първите признаци, не да се чака и да се появят грипни пневмонии.

Сред симптомите са и болки по цялото тяло като при мускулна треска, даже и по-силни, допълни проф. Аргирова.

Варицелата и скарлатината са нещо допълнително за този сезон, каза още тя. И призова да бъдат пазени възрастните хора, защото при 8-10% от тях заболяването може да завърши фатално.

Свързани статии (по етикет)

Main Menu