Проф. Димитър Шишков: Осакатяват пациенти, за да вземат парите от Здравната каса

10 Юли 2024 07:22
Проф. Димитър Шишков Проф. Димитър Шишков

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му болни с рак, при които е можело да бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани по най-добрия начин, да водят нормален начин на живот и до края на дните си са принудени да понасят дискомфорт.

Проф. Шишков припомни, че у нас такива операции се извършават единствено в урологията на бившата окръжна болница като вече има над 700 оперирани, на които е сменен пикочния мехур, а при някои преживяемостта е над 20 години. „Това го знаят колегите, но не насочват пациентите към нас. Идват болни, които се лекуват повече от две години в различни отделения в страната, за да се усвоят повече пари по клиничните пътеки. Такива пациенти след това трудно се лекуват и оперират радикално“, твърди специалистът. Той допълни, че няма обяснения защо колегите му правят това, освен финансовата страна и не би ги обвинил в некомпетентност.

Разказа, че преди седмица е имал трима пациенти, оперирани по осакатяващ начин във водещи болници, вместо да бъдат изпратени в клиниката му.„Просто пациентът не се насочва бързо към специализираните онкологични звена и в местата, където може да бъде извършена радикална операция, която може да спаси живота на човека, но и да го върне обратно към обществото“, категоричен е специалистът.

По думите му в само от клиничните пътеки може да се контролира потокът на парите

" Защо продължава разкриването на нови болници, междудругото така и не знам откъде намират хора за персонал. За да се усвояват парите, които са целеви и като делегиран бюджет, поне 1-2 години съответният пациент се „оперира“ по т.нар. модерни технологии или по минимално инвазивни технологии. Това е абсолютно недопустимо и от лекарска страна и от страна на тези, които контролират здравеопазването . Явно не ги интересува здравето на пациента, а усвояването на пари. Не ме е срам на конгресите да критикувам някои от т.наречените модерни технологии. Роботизирана хирургия – супер. Всяка методика в медицината има показания, ако ги нарушават в името на финанси, или незнание, най-вече се съсипва здравето на пациента, коментира професорът.Той засегна и въпроса с търсенето на здравна помощ в Турция и случаите, когато българи дават хиляди левове за лечение, а за 100 лева у нас вдигат скандал По думите му много пациенти се връщат от Турция с усложнения. "Значи ти ще дадеш 7000 лева в Турция, но няма да ги дадеш в България, където са по-добри специалистите"

„Промяната на манталитета и морала в лекарското съсловие идва от една основна причина - не е остойностен лекарският труд“ , смята още лекарят и допълва, че това води до „моткането“ на тези пациенти и закъснение в лечението им.Според проф. Шишков проблемът е от години и е свързан със здравната системата и начина на финансиране - делигираните бюджети, клиничните пътеки и непрекъснатото разкриване на нови болници. Той смята, че трябва да има няколко здравни каси, както и болниците да се конкурират.

„Когато се дават целеви пари към частните болници, обричаме държавното здравеопазване в крах“, смята още професорът и даде пример с материалната база и правилата за обществените поръчки. Според него в момента частното здравеопазване се контролира трудно, а държавното най-лесно.