Иван Костов: Гражданското общество трябва да разбере, че без партия - не може да се формира алтернатива

13 Ное 2019 19:45

Политическата система се стабилизира, но няма алтернатива или поне избирателите не я различават. Това заяви пред bTV бившият премиер в периода 1997 - 2001 г. Иван Костов във връзка с резултатите от изминалите местни избори.

По думите му БСП изглежда неубедително, независимо, че са направили реформи в структурата си.

"Изборите в София дават сериозни сигнали, които трябва да бъдат отчетени. Ако се анализира вотът за общински съветници - ще се види, че той е опозиционен", подчерта Костов и посочи, че ако "Спаси София" са потърсили политическа подкрепа, щели да имат повече представители в Столичния общински съвет, а сега гласовете им са се преразпределили в други партии.

 

Според бившия премиер, гражданското общество трябва да разбере, че без партия - не може да се формира алтернатива.

"Политическата система е защитена от специален закон, той не допуска неправителствени организации или движения да се съревновават с политическите партии. Няма демокрация без партия", допълни той.

Костов коментира и упрека на премиера Борисов към "Демократична България", че са подкрепили Мая Манолова на балотажа.

"За г-жа Фандъкова, Джамбазки и Сидеров са подадени 186 222 гласа заедно. На втория тур Фандъкова взима с 30 хил. гласа повече. Гласовете на опозицията - общо заедно са 225 980, но Мая Манолова не взима тези гласове на втория тур. Тя дори не мобилизира тези гласове, които в гнева си са се проявили на г-н премиера.", добави Костов.

 

Той посочи, че социолозите често спекулират с данните, а резултатите от екзитполовете не са точни. Костов изтъкна, че от шест години не се занимава с политика.

Във връзка Брекзит Костов заяви, че темата у нас се подценява, защото е непозната. По думите му не се коментира съдбата на нашите съграждани на Острова.

Според него предсрочните избори във Великобритания ще се спечелят от премиера Борис Джонсън.

Той заяви, че британският министър-председател ще изведе държавата от ЕС със споразумение. Костов допълни още, че не се дискутира защо Великобритания напуска ЕС.

Main Menu